SHARE

Председателят на Европейския съвет заяви, че е готов за „дълго“ забавяне на Brexit, ако Великобритания се нуждае от време, за да преосмисли стратегията си за напускане на блока, съобщава The Indipendent.

Часове преди гласуването в парламента относно това дали Обединеното кралство трябва да потърси удължаване на член 50 Доналд Туск заяви, че ще насърчи държавите – членки на ЕС, да подкрепят забавянето, ако Великобритания се нуждае от време, за да „изгради консенсус” около нов подход.

Коментарът идва след многократни неуспешни опити на Тереза Мей да прокара сделката си за Brexit и множество неуспешни опити за намиране на решение на политическата криза.

Правителството в сряда предложи кратко удължаване на крайния срок на Brexit до 30 юни, за да спечели време да приеме необходимото законодателство за излизане. Подобно удължаване вероятно ще се изисква, дори ако депутатите подкрепят споразумението Brexit на г-жа Мей при третото важно гласуване следващата седмица.

Всяко удължаване на срока за напускане се нуждае от единодушното съгласие на държавите – членки на ЕС, а някои са по-позитивни относно забавянето, отколкото други.

Френският президент Емануел Макрон заяви, че ще наложи вето на удължаване на срока на член 50, ако то не се основава на „нов избор на британците“ и няма „ясна цел“.

Лидерите на ЕС ще разгледат ситуацията на редовно заседание на Европейския съвет в Брюксел, което е насрочено за четвъртък и петък следващата седмица.

Г-н Tуск не е първата фигура от ЕС, която говори за по-дълъг срок: миналия месец ирландският премиер Лео Варадкар каза, че по-скоро очаква да види удължаване, отколкото Великобритания да напусне без сделка.

Удължаването на срока би могло също да повиши надеждите на застъпниците за втори референдум. Чешкият премиер Андрей Бабиш е разговорял с Тереза Мей през уикенда и я посъветвал да проведе още един референдум и да подкрепи “Оставане” в него.

Един усложняващ фактор за всяко значително удължаване е, че според договорите на ЕС Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за май, ако все още е в блока. Въпреки че избирателната комисия е изготвила планове за непредвидени обстоятелства за тази възможност, това би било разрушително както за Великобритания, така и за страните от ЕС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.