SHARE

Започва първото изслушване на основателят на Facebook Марк  Зукърбърг пред американския конгрес, където той бе привикан да даде показания за скандала около октрадните от Facebook данни от Cambridge Analytica, както и за намесата на Русия в американските избори.

Днес Зукърбърк дава показания пред комисиите по правосъдие и търговия на горната камара – Сената, а утре към 17 часа българско време ще се изправи пред комисиите по енергетика и търговия на долната камара на представителите на Конгреса в САЩ.

В предварителните си писмени показания основателят на Facebook излага основната си теза:

“Ясно е, че не направихме достатъчно, за да предотвратим Facebook да бъде използвана за нанасяне на вреда. Това се отнася до фалшивите новини, чуждестранната намеса в избори, речта на омраза, както и за разработчиците и сигурността на личните данни. Нямахме достатъчно широка представа за нашата отговорност и това бе огромна грешка. Това бе моя грешка и съжалявам. Аз започнах Facebook, аз го водех и съм отговорен затова какво се случва в него.”

Какво се случи с Cambridge Analytica: 

 • През 2013 г. учен от Университета в Кеймбридж на име Александър Коган създаде игра с въпроси и отговори за характера. Тя бе инсталирана от около 300 хил. души, които са споделили своите, както и тези на приятелите си данни. Предвид начина, по който действаше платформата ни тогава, това му позволи да получи достъп до данните на десетки милиони приятели, ползватели на апликацията.
 • През 2015 г. научихме от журналисти на Guardian, че Коган е споделил данни от своята апликация с Cambridge Analytica. Против политиката ни е разработчиците да споделят данните без одобрението на потребителите и незабавно спряхме апликацията на Коган и изискахме от него и Cambridge Analytica да удостоверят, че са изтрили всички противоправно придобити данни. Те предоставиха подобно удостоверение.
 • Миналия месец научихме от Guardian, New York Times и Channel 4, че Cambridge Analytica може да не е изтрила данните, както удостовериха [пред нас, че са сторили]. Незабавно им наложихме забрана да ползват всички наши услуги.  Cambridge Analytica твърди, че вече е изтрила данните и се съгласи на криминалистична експертиза от наета от нас фирма. Работим също с британските власти, които водят разследването за това какво се е случило.

Какво ще предприемем като стъпки:

 • По този казус вече предприехме най-важните стъпки преди няколко години – през 2014 г., – за да предотвратим злонамерени лица да имат достъп до данните на потребителите по този начин.
 • Ще разследваме всички апликации, които са имали достъп до огромната база данни, преди да предприемем промените от 2014 г., и ще направим цялостен одит на всяка апликация с подозрителна дейност. Ще наложим забрана на всеки разработчик към нашата платформа, който ни откаже цялостен одит.
 • Ще ограничим допълнително достъпа до данни на всеки разработчик, за да предотвратим подобни злоупотреби. Ще ограничим данните, които се споделят, когато се регистрирате към дадена апликация, единствено до името ви, снимката на профила ви и имейл адреса ви.
 • Ще изискаме разработчиците не само да одобрят, но също така и да подпишат договор с всеки, към когото искат достъп до постовете му или личните му данни.
 • Ще покажем на всички средство, което ще стои начело на “дневника” ви с апликациите, които използвате, и лесен начин да откажете те да получават достъп до данните ви. Вече има средство за това в потребителските настройки, но сега ще го сложим най-отгоре на “дневника” ви, за да го виждат всички.

За намесата на Русия в американските избори:

 • Отделът ни по сигурност бе наясно с традиционните руски киберзаплахи – като хакерски атаки и вируси – от години. По време на президентската кампания през ноември 2016 г. засякохме няколко заплахи, свързани с Русия. Това включваше групата, известна като APT 28 [APT – Advanced Persistent Threat – жаргон за най-софистицираните хакерски групировки – бел. ред.], която американското правителство свърза с руското военно разузнаване. [APT 28 е кръстена от американското разузнаване Fancy Bear – бел. ред.].
 • Видяхме също така през лятото на 2016 г. ново поведение на свързани към APT 28  профили под DC Leaks, които създаваха фалшиви самоличности, които бяха използвани за разпространение на крадена информация към журналисти. Затворихме тези профили, тъй като нарушаваха нашата политика.
 • След изборите продължихме разследването си и научихме, че е изградена мрежа от фалшиви профили, целяща да се намеси в изборите: от подкрепа и атаки към определени кандидати и каузи до създаване на недоверие към политическите инстутции или просто посяване на объркване. Някои от тези зловредни лица също използваха нашите средства за реклама.
 • Също така научихме за дезинформационната кампания, водена от Internet Research Agency (IRA)[тролската фабрика на ул. „Савушкина“, Санкт Петербург – бел.ред.], която се е опитала да манипулира хора в САЩ, Европа и Русия. Открихме около 470 профила и страници към IRA, които са генерирали ок. 80 000 публикации за период от две години.
 • По наши изчисления около 126 милиона души може да са били облъчени от дейността на  IRA. В Instagram,  където данните ни са непълни, са октрити допълнителни 120 000 публикации, които са достигнали до 20 милиона души.
 • В този период IRA е изразходила ок. 100 000 щ.д. за над 3000 реклами във Facebook и Instagram, които са били видени от 11 милиона души в САЩ. Затворихме тези профили на IRA през август 2017 г.
 • Оттук насетне всеки рекламодател, който иска да разпространява политически или каузални реклами, ще трябва да бъде оторизиран – за целта те ще трябва да потвърдят самоличността и местонахождението си. Започнахме инициативата в САЩ и ще я разпространим до всички точки на света в идните месеци.
 • Изградихме и средство, което ви позволява да видите всички реклами, които дадена страница разпространява. Изпробваме го в Канада и ще го направим достъпно за света това лято.
 • Ще настояваме и лицата, които менажират големи страници, да бъдат верифицирани също така. Това ще създаде особени трудности за хората, които разпространяват фалшиво съдържание.

Проследете показанията на Марк Зукърбърг на живо (на английски) в долното видео. Очаквайте подробности!

 • https://www.youtube.com/watch?v=GQN4On0K7-w&feature=youtu.be
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.