SHARE

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг направи анонс, че организацията му е изтрила всички профили и страници на руската тролска фабрика в Санкт Петербург, станала известна като  Internet Research Agency, както и мерките, които организацията е предприела и ще предприеме, за да предотврати намеса в чужди избори.

Зукърбърг директно заявява, че Internet Research Agency е оперирала като организация под шапката на руската държава. Изявлението му идва, след като разследването в САЩ за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, повдигна обвинение на 13 руснаци за организация на дейността на тролската фабрика в Санкт Петербург, сред тях бе и Евгений Пригожин, който е спонсорирал дейността им и е пряко свързан с Кремъл, известен като „готвача на Путин“. 

Публикуваме цялото изявление на Зукърбърг: 

Днес предприемаме важна стъпка в подсигуряването на честността на изборите по света, като сваляме над 270 страници и профили, които са управлявани от руската организация, наречена Internet Research Agency (IRA) [тролската фабрика на ул. “Савушкина”, Санкт Петербург]. Повечето ни мерки към днешна дата срещу IRA целят да предотвратят намесата им в чуждестранни избори. Този анонс е за свалянето на страниците им, насочени към хората, живеещи в Русия. Тази руска агенция системно действа измамно и се опитва да манипулира избирателите в САЩ, Европа и Русия – и те нямат място във Facebook където и да било по света.

Ето ви още информация за усилията ни да опазим честността на изборите:

След 2016 г. открихме, че руската IRA е изградила мрежа от стотици фалшиви профили, които разпространяват противоречиво съдържание и целят да се намесят в президентските избори в САЩ. Започнахме да разследваме дейността им в глобален аспект и да сваляме страниците и профилите им.

Оттогава насам подобрихме техниката си за предотвратяване на това държави да се намесват в чужди избори и изградихме по-съвършен изкуствен интелект, който да премахва фалшивите профили по принцип. Имаше няколко важни избора, на които тези мерки бяха успешно приложени. Например:

До президентските избори във Франция през 2017 г. открихме и свалихме 30 000 фалшиви профила.

До парламентарните избори в Германия през 2017 г. работихме пряко с немската служба за информационна сигурност, за да научим за заплахите и споделим информация.

По време на предсрочните избори за сенатор на Алабама в САЩ използвахме нов изкуствен интелект, който проактивно разпознаваше и премахваше фалшиви профили от Македония, които се опитваха да разпространят дезинформация.

Също така значително увеличихме инвестициите си в областта на сигурността. Вече имаме 15 000 души, работещи по сигурността и преглеждането на съдържание. Ще имаме над 20 000 до края на годината.

Тези ни усилия направиха усложниха опитите на държавите да се намесват в чуждестранни избори. Днес също открихме голяма мрежа на IRA, която тя използва, за да манипулира хората в самата Русия. Това е следващата стъпка, за да ги премахнем изцяло от Facebook.

Открихме, че IRA използва сложна мрежа от фалшиви профили, за да заблуждава потребителите. Макар да уважаваме факта, че хора и правителства споделят политическите си възгледи във Facebook, то на тях не им е разрешено да създават фалшиви профили за тази цел. Когато дадена организация прави това системно, то ние им сваляме страниците, включително тези, които може да не са фалшиви сами по себе си. Причината за днешното премахване на страниците и профилите е, че те са контролирани от IRA, а не въз основа на съдържанието, което споделят. 

По-конкретно тези страници бяха насочени към хората, живеещи в Русия, и рускоговорещите потребители от съседни страни като Азербайджан, Узбекистан и Украйна. В този случай някои от премахнатите страници принадлежаха на руски новинарски агенции, които определихме, че са контролирани от IRA. Около милион потребители следваха поне една от тези страници и около 500 000 души един от профилите им в Instagram. В следващите няколко седмици ще разпространим механизъм, с който да може да проверите дали сте харесали или следвате профил на IRA.

Сигурността не е проблем, който можеш да решиш изцяло и веднъж завинаги. Организациите като IRA са софистицирани врагове, които непрестанно еволюират, но ще подобряваме техниката си, за да стоим една крачка пред тях – особено що се отнася до защитата на честността на избори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.