Зоопаркът с по-голям бюджет от “Младост”

Зоопаркът с по-голям бюджет от “Младост”

SHARE

Опозиционно настроеният столичен район “Младост”, който на два поредни местни вота предпочита за кмет опоненти на ГЕРБ, е един от най-пренебрегнатите в инвестиционната програма на Столичната община за 2020 г., показва проверка на “Сега”. На изборите м.г. 120-хилядният комплекс избра независимия арх. Стефан Стефанов, който се състезава срещу депутата от ГЕРБ Мария Илиева. Два месеца по-късно проектът за бюджет на столицата отреди “Младост” да получи само 1.05 млн. лв. от 471.2 млн. лв., предвидени за инвестиции в различните части на града.

Със споменатите 1.05 млн. лв. в “Младост” евентуално ще се направят няколко улички в бързо развиващия се квартал “Полигона”. Общината не предвижда никакви други инвестиции във втория по численост район на София, въпреки че по думите на Стефанов съкварталците му са най-големият “донор” на бюджета на държавата с годишни данъчни отчисления от около 270 млн. лв.

В понеделник Стефанов изрази публично недоволството от разпределението на средствата и призова хората от “Младост” да внесат “колкото се може повече предложения, препоръки и възражения на капиталовата програма”. Призова още съкварталците му да участват активно в общественото обсъждане на бюджета на София и да попитат Фандъкова защо “Младост” отново е извън плановете й за финансиране на ключови казуси. Първото такова обсъждане е тази вечер.

На фона на “Младост” на очи се набива по-щедрата инвестиция за столичния зоопарк. За нуждите на неговите обитатели и посетители през 2020 г. ще се похарчат 1.22 млн. лв., с които ще се преустрои външната дворна част в сектор “Примати” с включване на допълнителни площи към алеите и парковата част. Пари ще има още и за изграждането на навеси и заграждения в общинския приют за кучета в “Долни Богров”.

Различно стоят нещата и в районите, където през есента избирателите гласуваха най-масово за кандидатите на ГЕРБ. През 2020 г. общината ще продължи да реконструира сгради на училища и детски градини, за чието построяване преди години е бил използван етернит. Материалът не е полезен за здравето на подрастващите. Отделно от това в инвестиционната програма са заложени и 36 млн. лв. за изграждане или основен ремонт на 26 училища и градини в София. Без една всички те се намират в райони, управлявани от ГЕРБ – “Красна поляна”, “Надежда”, “Връбница”, “Илинден”. Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в район “Средец”, на който кмет е Трайчо Трайков от “Демократична България”.

През т.г. инвестициите в София ще бъдат разпределени така: 200.33 млн. лв. от собствени приходи, 260.48 млн. лв. от оперативни програми, а целевата субсидия за нови строежи и ремонти от републиканския бюджет ще е в размер на 10.39 млн. лв. Въпреки че по време на предизборната кампания Фандъкова изведе като приоритет “Влизаме в кварталите” през четвъртия си мандат, това не личи особено от инвестиционната програма на общината за 2020 г. Както и преди, основните акценти в нея ще са свързани с реализирането на големи и изостанали проекти като разширението на бул. “Филип Кутев” в “Хладилника”, на бул. “Тодор Александров”, за реконструкцията на бул. “Монтевидео” от “Никола Петков” до “Президент Линкълн” в “Овча купел”, за рехабилитация на бул. “България” от бул. “Фритьоф Нансен” до Околовръстния път и др.

“Връбница” и “Илинден” изглеждат все пак като райони, в който обещанието на Фандъкова ще се приложи в някаква степен. За “Връбница” са предвидени 1.6 млн. лв за разчистване, изместване на електрически и телефонни кабели, за улично осветление и изграждане на отводняване по ул. “Справедливост” и ул. 367. В “Илинден” пък се предвижда основен ремонт на улиците “Кукуш” и “Щросмайер”.

Почти 100 млн. от общата сума за инвестиционната програма ще отидат за третия лъч на метрото.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.