Журналистът Николай Стайков от “Антикорупционен фонд” е жертва на тормоз заради работата...

Журналистът Николай Стайков от “Антикорупционен фонд” е жертва на тормоз заради работата си

SHARE

Журналистът и съосновател на неправителствената организация “Антикорупционен фонд” Николай Стайков е заплашван по телефона, а в нощта срещу петък вандали са нападнали жилището му. Това съобщиха от “Антикорупционния фонд”.

“Имаме основателни причини да смятаме, че тези действия са извършени във връзка с текущо разследване на фонда. Органите на МВР са сезирани и ще следим за реакцията им по случая”, се казва в обръщението на неправителствената организация.

Стайков заяви, че от вчера досега на личния си телефон е получил десетки обаждания с въпроса “Погребална агенция Стайкови ли е?”. “Над 10 телефона ми звънят”, разказа той. И допълни, че тормозът е започнал, след като е потърсил “конкретни лица” по разследване, върху което работи.

Обажданията са започнали в четвъртък следобед. Когато журналистът попитал звънящите му по телефона откъде имат номера му и защо смятат, че на него отговаря погребална агенция, той не получавал отговор.

Късно вечерта в четвъртък срещу петък прозорците на къщата му са били замервани с яйца.

“През днешния ден телефонните позвънявания продължават, въпреки че съм подал сигнали във всички институции”, обясни Стайков.

Антикорупционният фонд е неправителствена организация, в чието ръководство влизат редица юристи и журналисти. Фондът следи за проявите на корупция, неефективността на контролните органи и мълчанието на институциите в България. Организацията съдейства на правосъдието и дефинирана мисията си така: “изобличаване и разследване на корупцията на всички нива в страната и във високите етажи на властта”.

Антикорупционният фонд е познат с редица свои разследвания, последното, от които е поредицата за липсващите имена от делото КТБ. Негов автор е Николай Стайков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.