Живко Георгиев: Изненади са възможни при изборна активност над 3 млн. души

Живко Георгиев: Изненади са възможни при изборна активност над 3 млн. души

SHARE

Това, което можехме да следим по време на кампанията, не очертава еднозначно това, което ще се случи на изборите“. Този коментар направи пред БНР социологът Живко Георгиев. Той уточни, че тогава ще стане ясно дали партиите са намерили контакт с избирателите.

Между 5 и 8 ще са политическите формации, които ще влязат в следващия парламент, смята той и подчерта, че много трудно ще се формира управленска коалиция.

“Може да има и правителство на малцинството, но малко преобладава възможността да има правителство с широка парламентарна подкрепа, все едно е кои ще са в коалицията и кои ще са само подкрепящи”.

Социологът не изключи невъзможността 45-ото Народно събрание да формира управление и да се стигне до предсрочни избори.

Според него няма убедително лидерство на партийно равнище:

“Голяма част от т.нар. лидери, в това число и в лидерските партии, са поизчерпани и амортизирани. Има заявки за нови лица, но те бяха подтиснати от обстоятелствата. Епидемичната ситуация ограничи изявите им. Медийният ресурс е по-скоро достъпен за партиите на властта, а новите проекти се оказаха до голяма степен изолирани от публичните медии”.

Той посочи, че това е причината да не се случат сериозни предизборни дебати между политиците, които са важни за избирателите.

Социологът прогнозира изненади в резултатите от вота, ако избирателната активност е над 3 милиона души. Според него около 50% ще е активността на 4 април.

“Ще има едни 10-15%, които ще вземат в последния момент решение за кого да гласуват, но това не е новина”, уточни той.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.