SHARE

“Терминал 3” дава своята трибуна на призива на българския борец с арменски произход Тодор Мелконян, който е роден и отраснал в България и му е отказано гражданство. Предстои му депортация.

Здравейте, казвам се Тодор Мелконян. Роден съм в гр. Варна през 1997 г. Обръщам се към всички вас с молба за съдействие. През целия си живот съм учил и живял в България. По акт за раждане съм арменец, въпреки че съм роден в България. Водя се арменски гражданин само защото моите родители са арменци. От 10-годишен тренирам класическа борба, като за цялото това време съм спечелил редица медали. През 2016 г. кандидатствах за българско гражданоство по спортни заслуги с подкрепата на спортния министър Красен Кралев. Беше ми отказано след проверка на ДАНС и решение, че съм влязъл и пребивавал нелегално.

Тъй като дойде моментът да бъда депортиран в Армения -държава, която ми е чужда, в която има военен конфликт, а аз трябва да изкарам две годишна военна служба, при положение че аз дори не знам арменски език.

За 21 години в България разбрах, че това да си роден и израснал тук не е достатъчно да бъдеш българин според законите на Република България.

За съжаление съм бил свидетел как много чужденци, без значение от етнос, религия, цвят на кожа и т.н., идват и живеят в България не повече от три месеца, след което безпроблемно взимат гражданство или статут на бежанци.

Разбирам, че в момента това са законите на държавата, но ако за мен не може да се направят законодателни промени, то поне за други българи с моята съдба да бъдат направени.

Жалко е, че има геноцид над българи като мен в България.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.