SHARE

България е под мониторинг от международната система “Зелена карта” заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина. Причината е “Лев инс”, водещата компания за “Гражданска отговорност”, която отказва да превежда плащания по катастрофи зад граница, което доведе до предупреждение за евентуален мониторинг още през 2017 г. В резултат може допълнително да се покачи цената на “Гражданска отговорност”, тъй като санкциите са насочени към застрахователните компании. Публикуваме коментара на Владислав Панев от “Демократична България”.

България е поставена под мониторинг по Зелена карта от тази седмица заради влошаването на ликвидността и платежоспособността на сектора. Което създава висок риск за негативно развитие (фалити) в кратко- до средносрочен период. Националното ни бюро е длъжно да внесе гаранция във възможно най-кратки срокове, но не по-късно от 31 март 2019, както и да сключи презастрахователен договор. Чиято стойност се оценява на около 20 млн евро.

Няколко въпроса:

1. Застрахователният надзор няма избран ръководител от 4 месеца след оставката на Ралица Агайн, а Карина Караиванова заминава за Лондон от 1 март (месец преди изтичането на поставения срок). Две от петте ръководни места в КФН са вакантни и никой не се трогва. Имат ли акъл управляващите да оставят сектора без контрол точно в този момент, когато бомбата ще избухне в лицето ни?

2. Вярно ли е, че шефовете на КФН са заплашвани от поднадзорно лице с протести, компромати и какво ли не още, за да не си вършат работата?

3. Вярно ли е, че чадърът над това лице (Алексей Петров) го държи лично премиерът Борисов? Затова и КФН е в ступор.

4. Вярно ли е, че “Лев инс” не са платили гаранция към международното бюро от 5 млн. евро и заради тях сега ще страда целият сектор?

5. И не е ли крайно време читавите компании в сектора (каквито са повечето) да помогнат за изчистване от гнилите ябълки, за да излезем от ситуацията.

 

SHARE
Съпредседател на ПП "Зелените"