SHARE

Няколко дни след сеизмичния Брекзит референдум в Обединеното кралство през 2016 г. Найджъл Фараж обяви, че се оттегля от политиката. Постигнал всичко, което иска, той заяви, че е време да се отдаде на заслужен отдих.

И някой наистина е сметнал този отдих за изключително заслужен, показва разследване на британския Channel 4. Заслужен, при това в размер на £450 000, които Фараж получава като лично дарение от най-големия си политически спонсор – Арън Банкс.

С тези пари Фараж наема имот в един от най-скъпите лондонски квартали, Челси, оценяван за £4 млн., автомобил Land Rover Discovery и шофьор/бодигард. Банкс също налива стотици хиляди паунда в промотирането на Фараж в средите на Републиканската партия в САЩ, което води и до знаменитата му подкрепа за Доналд Тръмп преди американските избори през същата 2016 г.

“Заслуженият отдих от политиката” дава оправдание на Фараж да не декларира тези пари пред британските власти – той ги получава, когато вече не е лидер на старата си партия ЮКИП. Но през цялото време и до ден днешен Фараж е депутат в Европейския парламент, пред който, макар да е длъжен, не е отчел тези си приходи, разкрива Channel 4. Днес Фараж отново е кандидат за евродепутатско място – позиция, която също му носи сериозни финансови приходи.

С такива щедри приятели, заплата от Европейския парламент, допълнителни €30 000 на месец от “медийни участия” Фараж се описа в интервю като “53-годишен, разведен, бедняк“, оплаквайки се, че “няма пари в политиката”.

Но щедростта на приятелите му е само част от множеството повдигащи вежди въпроси. Друг е репутацията на самия приятел на Фараж – Арън Банкс – срещу когото се води разследване за финансови престъпления.

Има основания да се смята, че Банкс е сламено лице – параван за чуждестранни донори, на които е забранено да участват в британския политически живот и не могат да даряват средства на политически кампании.

За кампанията на Фараж през 2016 г. Банкс дарява над 9,6 млн. паунда. Това го превръща в най-големия единичен донор за референдума по Брекзит и най-големия в историята на британските избори.

Милионите, които Банкс дарява за политическия живот (а след това и за личния!) на Фараж, би трябвало да идват от бизнеса му в застрахователната компания Go Skippy и от диамантени мини в ЮАР и Лесото, за които спонсорът на скандалния британски политик твърди, че притежава концесионни права.

Всъщност въпросните диамантени мини в Африка, откъдето е трябвало да постъпва част от богатството му, са затворени и Банкс е искал да ги възроди с руски пари. 

Не по-малко съмнителна е и застрахователната му “империя”, за нея разследване на BBC Newsnight показа, че тя е доста далеч от способна да захрани Банкс с каквито и да е солидни приходи, още по-малко да го постави в положение да дарява милиони.

Но ако Банкс е параван, то кой стои зад него? Бизнесменът има една любима дестинация – Русия. Част от честите му пътувания до Москва се дължат на факта, че втората му съпруга – Екатерина Падерина – е рускиня и семейството й живее там. Но Банкс получава и съмнителни предложения от руски олигарси за инвестиции в златни и диамантени мини.

Не липсват, разбира се, и чести срещи на Арън Банкс с руския посланик в Лондон през 2016 г. От предложения да стане съдружник в нови мини, през “6-часов алкохолен обяд” в посолството до факта, че след победата на Тръмп в САЩ Банкс и Фараж се изтрелват към Ню Йорк, за да се срещнат с бъдещия американски президент. След това се връщат в Лондон, където незабавно Банкс отива в руското посолство да сподели за контактите си с новата администрация.

Приходите на Банкс всъщност идват от офшорни дружества, част от тях разкрити в Досиетата “Панама”.

Британската избирателна комисия прехвърли случая на Националната служба “Престъпления” (National Crime Agency – основната британска служба за борба с организираната престъпност). Причината: Истинският източник на парите към кампанията на Фараж навярно не е Арън Банкс. 

Боб Познър, директор по политическо финансиране и контрол на изборната комисия, заяви:

“Имаме основания да подозираме, че парите, дарени на [фонда на кампанията на Фараж Leave.EUBetter for the Country, идват от недопустими източници и г-н Банкс и г-жа Билни, отговорна от страна на Leave.EU, умишлено са укрили истинския метод, по който финансовите средства са предоставени.

Разследването ни разкри доказателства, които предполагат, че са извършени престъпления, извън юрисдикцията на комисията.”

Заедно с изявлението бе публикуван и доклад, в който случаят е описан по-подробно.

Днес “заслуженият отдих” на Найджъл Фараж от политиката приключи. Сега честият гост на обществената BBC, колумнист в изданието Telegraph и водещ на предаване по LBC, изрази възмущение, че медиите не отразяват кампанията му, а задават въпроси за финансирането ѝ и подкрепата на Фараж за позициите на Кремъл.

Отново зад кампанията на Фараж стоят богати донори, които изборната комисия ще разкрие след изборите, а Фараж отказва да назове преди това.

Днес с новата си партия “Брекзит” Фараж обещава да “промени политиката завинаги” и влиза в любимата си роля на “човек от народа”, който се бори за клетниците срещу елитите.

Кой “презареди батериите” отново на британския демагог? Въпросът защо отдавна е ясен – напускането на Британия без никаква сделка ще е изключително доходоносно за мнозина – от застрахователни компании, прицелили се в здравната каса, през бизнесмени, лобиращи Уестминстър да продължи без намеса от Брюксел, до руски олигарси, които не искат никой да знае какво се случва с парите им.

Все “хора от народа”, за които Фараж се видя принуден да излезе от своя така “заслужен отдих”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.