Защо в Централна Европа се появи Пакт на свободните градове

Защо в Централна Европа се появи Пакт на свободните градове

SHARE

Зденек Хриб, Гергей Карачон, Матус Вало и Рафал Тшасковски подписаха Пакт на свободните градове, след като обявиха създаването на Алианс на свободните градове на Европа.

 

ЕС трябва да заобикаля национални правителства, които не спазват демократичните стандарти, и да работи директно с общинските власти, които биха могли да постигнат “чудеса” в сфери като иновациите, заетостта, икономиката и борбата с климатичните промени.

 

Това призоваха кметовете на 4 централноевропейски столици – Будапеща, Варшава, Прага и Братислава, в обща декларация в понеделник. Те се събраха в сградата на Централноевропейския университет в унгарската столица, за да обявят Пакт на свободните градове.

 

Всяка от страните във Вишеградската група е обвинена от ЕС в подкопаване върховенството на закона, овладяване на правораздавателната система от управляващите и задушаване свободата на медиите и срещу две от тях – Унгария и Полша, е в ход процедура, която може да доведе до отнемане правото им на глас при гласуване решенията на съюза. Правителствата на Унгария и Полша казват, че ще се бранят взаимно срещу решения в Брюксел да им бъдат наложени санкции.

 

“Въпросът е дали Европа може да излезе от собствената си сянка и директно да участва в проекти”, каза Гергей Карачон, либералният кмет на Будапеща, който през октомври постигна победа над “Фидес”, партията на премиера Виктор Орбан. “Това прави особено актуално старото правило “Мисли глобално, действай локално”, допълни той, цитиран от “Ройтерс”.

 

Пактът бе подписан още от Рафал Тшасковски от Варшава и колегите му в Прага – Зденек Хржиб, и в Братислава – Матуш Вало.

 

Тшасковски е центрист, спечелил кметските избори миналата година срещу кандидат, консерватор и националист. Той също е емблематична фигура на полската опозиция. Хржиб е на 38 години и е представител на Пиратската партия, която критикува управлението на премиера на Чехия, популиста и бизнесмен Андрей Бабиш. Вало е на 42 години и е архитект, който не членува в нито една партия, но е представител на местните активистки среди в една страна, управлявана от популистката левица. През 2018 г. той бе подкрепен в кампанията си от две партии (“Прогресивна Словакия” и “Зедно”), които изстреляха Зузана Чапутова до президентския пост 5 месеца по-късно.

 

Кметовете, които са от партии и структури без участие в националните правителства, казват, че градовете им не бива да страдат от политически действия, за които не носят отговорност. Популистките правителства използват еврофондовете, за да се окопават във властта и да обогатяват приятелите си. Поради това спешно се нуждаем от възможност средствата на ЕС за развитие да бъдат канализирани директно към градовете, в които в повечето случаи са концентрирани обществени и екологични проблеми, казват кметовете. Ще работим заедно в защита на проевропейските градски избиратели, срещу социално консервативните национални правителства и в полза на зелени политики, допълват те.

 

Тшасковски казва, че Европейската комисия се отнася благосклонно към инициативата и е включила в препоръките за следващия 7-годишен бюджет на ЕС предложение да директен достъп до еврофондовете.

 

“Популизмът, борещ се за хегемония, не може да спечели градовете. Градовете могат да бъдат форпостовете, от които изпадналата в криза демокрация може да бъде възстановена. Затова градовете дразнят популистите”, каза Карачон пред журналисти.

 

Рафал Тшасковски каза, че градовете създават значителна част от икономическото производство на страните си, но също така и оставят несъразмерно голям въглероден отпечатък. “Необходимо е да се разпределят средства за по-бедните райони, за да могат да догонят изоставането, но градовете са двигателите на растеж. Правителствата, които от политически съображения отменат средства от градовете, нанасят щети на цели райони.”

 

Унгария и Чехия са разследвани за злоупотреба с евросредства, а правителството на Орбан се съгласи да върне заради липса на надзор 1.5 млрд. евро от тях. Това са 10% от фондовете за Унгария за сегашната финансова рамка 2014-2020 г. или 2% от БВП на страната, ако бъдат върнати в рамките на една година. Чешки медии твърдят, че ЕС иска премиерът Андрей Бабиш да върне субсидии от милиони евро, след като одит е потвърдил, че той е в конфликт на интереси.

 

Хржиб, кмет в чешки район, който е седмият по богатство в ЕС, казва, че е необходимо преразглеждане на ограниченията евросредствата да не отиват на такива места с по-висок стандарт на живот. Според него трябва да се включат и фактори като обществено развитие.

Инициативата може да помогне за промяна имиджа на страните им в чужбина, казват анализатори, цитирани от “Файненшъл таймс”. Тя напомня на това, което правят в съюза на прогресистките американски градове в съпротива срещу политиката на президента Доналд Тръмп към Парижкото споразумение. Но това също така може да засили разликата между градовете и селските райони, което е проблем, когато стане дума за национални избори.
В Унгария опозиционни кметове вече се обединяват на национално ниво. Миналата седмица 10 града, които се управляват от опозицията, се споразумяха за създаване на платформа за сътрудничество и споделяне на опит. Има сигнали, че централната власт възприема подобни сдружения като сериозна политическа заплаха – правителствената коалиция одобри закон, ограничаващ властта на общините и опозиционните партии в парламента. “Ако успеем в градовете си, това може да е нов импулс за либералните сили във всяка от страните ни”, казва Хржиб. “А ако докажем, че сме сподобни да се справим в сътрудничество с тези партии, лично аз вярвам, че ще демонстрира, че можем да решим проблемите и на национално ниво.”

В декларацията на кметовете на Будапеща, Варшава, Прага и Братислава се казва, че популистките правителства “имат за цел да използват общественото недоволство за политически и лични ползи, но без да дават отговор на проблемите”. Най-тревожните тенденции “трябва да бъдат спрени чрез идваща отдолу демокрация и с интелигентно и включващо управление”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.