Защо скандинавските страни са най-доброто място за отглеждане на деца

Защо скандинавските страни са най-доброто място за отглеждане на деца

SHARE

Много държави често се обръщат към Скандинавия за вдъхновение за семейните политики. Организацията и грижата за децата в региона е сред най-щедрите в света, като  родителите са подкрепяни от първите дни на бременността до училище и дори след това.

В скорошната класация за най-добри страни за отглеждане на деца скандинавските държави са четири от първите пет. Швеция заема първото място (в сравнение с номер две миналата година), следвана от Дания и Норвегия. Финландия е на пето място. Според изследователи, които са изследвали общо 80 държави, тяхната привлекателност се основава на комбинация от държавна подкрепа и различни видове помощи, подходящи за семейството.

 

Бебешки основи

Една от най-известните характеристики на северното родителство е пакетът за майчинство във Финландия, или „кутията за бебета“, които се дават на всички майки от 30-те години на миналия век. Те съдържат дрехи, продукти за бебето и книга за първо четене. В днешния пакет, който се обновява ежегодно, има 64 артикула.

Самата картонена кутия се превърща в нещо като икона. Схемата се копира на глобално ниво в Шотландия,Канада и Малайзия.

Финландия също предоставя безплатни универсални детски градини от осем месеца до началото на официалното образование на седемгодишна възраст.

Шведският пример

В Швеция родителите имат право на родителски отпуск от 16 месеца, като първата година се плаща на 80% от заплатата им. Родителите получават и месечна надбавка за деца в размер на 1050 шведски крони (113 долара) на дете и могат да я използват за компенсиране на разходите за предучилищна възраст (förskola), което е само около 200 крони повече на месец. Ако родителите трябва да си вземат отпуск за да се грижат за болните си деца, те продължават да получават 80% от заплатата си.

Почти всички шведски деца посещават детска градина от 18 месеца до началото на официалното образование на шестгодишна възраст. Като допълнителна полза хората с бебешки колички пътуват безплатно с автобуси в големите градове, включително Стокхолм.

Назад към природата

Движението „Forest School“ е много популярно в Дания. Персоналът и децата прекарват времето си на открито, обикновено в гората, а акцентът е върху играта с намерени предмети, а не търговски играчки. Привържениците казват, че подобряват физическата координация и насърчават децата да бъдат самостоятелни.

Таксите за отглеждане на деца в Дания са ограничени до 30% от реалните разходи за детски ясли, детски градини и училища. Типичните такси са по-малко от 3 900 DKK (590 долара) на месец.

Норвежките родители имат право на надбавка за детски надбавки в размер на 1 054 норвежки крони (123 долара) на дете на месец, което се удвоява за самотни родители. Детските градини са отворени по 10 часа на ден и таксуват максимална такса от 2500 NOK (290 долара) на месец .

Родителският отпуск се изплаща при пълно заплащане за първите 44 седмици или при 80%, ако родителите решат да вземат 54 седмици. За да насърчат и двамата родители да играят своята роля, бащите трябва да вземат родителски отпуск поне шест седмици или да рискуват семейството да загуби плащания за същия период.

Въпреки че не е в топ 10 на класацията, Исландия предлага обезщетения за деца, изплащани на родителите въз основа на действителния им нетен доход. Преразглежда се два пъти годишно, за да се вземат предвид промените в приходите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.