Защо изцяло машинното гласуване е грешка

Защо изцяло машинното гласуване е грешка

SHARE

Даниел Стефанов е програмен координатор в Европейския съвет за външна политика – София. Мнението му е от профила му във “Фейсбук”.

 

Почти всяка изборна реформа в България в последните 20 години започва от каша от идеи, после минава през етапа на пропусната възможност и свършва като откровена глупост. Така е и сега. Започна се от идея за слагането на нещата в ред, да не е в 12 без 5, заговори се за преброителни центрове и накрая финишираме с купуване на машини за гласуване за всички избори.

 

Така и не стана ясно на много хора, че технологиите не могат да заменят изцяло една остаряла администрация с неадекватна структура. Другият проблем е, че

никой никога не направи изследване какво им куца на изборите в България и най-вече защо.

 

Въвеждането на почти 100% машинно гласуване е грешка по няколко причини.

Липсват институции, които да одитират и сертифицират системата. Също така в наблюдателските организации липсва капацитет за наблюдение на машинно гласуване. И след като никой държавен орган не е направил достатъчно, за да покаже какво става в черната кутия на машината за гласуване, това се превръща в бомба със закъснител, която ще избухне в лицето ни в изборния ден.

 

На фона на периодичните публични истерии, изфабрикувани на базата на абсурдни истории за отвличане на деца, е детска игра да се убие вече разклатеното доверие в изборния резултат. Как ще отговорим тогава – с фиш от машината или с изявление на производител? Държавата не можа да укроти 20 майки в Сливен, които отиват да си приберат децата след един слух,

 

как ще отговори на една възможна истерия, че машините манипулират вота?

 

На второ място, от научна гледна точка, няма никакво съмнение, че гласуването с машини се представя по-неточно от останалите възможности за броене на гласове – ръчно (при добре организирана администрация разбира си) и сканирането. Това никога не бе взето предвид, просто защото подобен анализ никога не беше направен.

Когато правителството взима решения, само за да не бъде обвинявано, обикновено резултатът е такъв. Правителствата трябва да взимат правилни решения, на основата на анализ и знание. В това решение няма, нито знание, нито анализ. Това заплашва следващите избори в България да бъдат поредния цирк, от който този път излизането ще бъде много по-трудно.

 

PS

Първото доказателство, че никой не е мислил, е идеята да се отпуснат пари, като вероятно ще се купят 15 000 машини. Ако обаче се мине само на машинно гласуване, някой трябваше да се сети да види какви машини има на пазара – една от спецификациите е за колко време гласуваш. При нашите избори с преференции това време ще е по-дълго. И най-вероятно това означва, че в една секция няма да е достатъчна само една машина, ако имаш около 1000 избиратели. Може би две. Тогава как купуваме само 15 000 или да се подготвяме за опшаки?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.