SHARE

Едно време момчето бе тръгнало да си ходи. Всъщност точно преди две години – на 21 март 2016 г. Пеевски обяви, че се оттегля от България:

“Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.

А историята на това “оттегляне” бе неизменно свързана с краха на една приватизация и един от последните останали фосили на соца: “Булгартабак”.

В момента, в който бе анонсирано оттеглянето – “успелият млад мъж” започна да изтегля документи и от “Булгартабак”, като продаде скромните си официални 12.2% от цигарения комбинат.

Както в “Капитал” се прави изводът тогава: “Така вече над 90% от собствеността на дружеството е скрито зад компании с неясен собственик, като всички следи водят към изпълнителния директор на “Булгартабак” Венцислав Чолаков, който в сектора се приема за доверено лице на Пеевски.”

Тогава анализите сочеха, че навярно корпулентната империя ще се срути от собствената си тежест. Подобно на КТБ тя се разрастваше с всеки изминал ден, а овладяваните предприятия бяха най-често губещи, фалиращи, въвлечени в огромни дългове (немалко към КТБ).

За да се захранва тази империя, бяха наливани държавни средства. “На бизнесмена/депутат/следовател/медиен магнат бяха раздадени обществени поръчки за над 1 милиард и 200 милиона лева според разследвания на медиите. Почти няма сфера, където той да не участва – от инфраструктурата до общественото хранене”, писа през 2016 г. “Терминал 3”. 

Какво се случи оттогава? Последва разпадът на “Булгартабак”. През април 2016 г. цигарената фабрика в София беше затворена, а над 400 души освободени. В същото време приходите на плевенската фабрика, която подготвя тютюни за производството, спаднаха наполовина.

 

Точно в този период – 2016 и 2017 г., изведнъж “Булгартабак” бива разделен на две. Компанията тръгва да продава марките си на British American Tobacco,  а всички останали придобивки се насочват към “Благоевград БТ” и въпросното дружество започва бързо да овладява мечтаните от “успелия млад мъж” проекти.

“Благоевград БТ” купува 72.65% от “Техномаркет България”, която до края на 2016 г. беше притежание на Пеевски, а след това прехвърлена на дубайската офшорка TGI Middle East, отново свързана с Пеевски.

Освен това на 30 юни 2017 г. “Благоевград БТ” се сдобива с  “Лодис инвест” (Lacrima и Frezco) и “Булвег трейд” (собственик на 80% от заленчуковата борса в с. Огняново). И при тези сделки, точно преди да бъдат прехвърлени на “Благоевград БТ”, фирмите първо преминават през дубайски офшорки.

Лека-полека “Благоевград БТ” се превръща в едно от най-големите холдингови дружества в страната. 

И така “Булгартабак” не само продаде търговските си марки на British American Tobacco за сума по-голяма от цената, на която холдингът беше приватизиран, но “Благоевград БТ” продължи с масовите съкращения. В края на 2017 г. поне 200 от 588-те  служители на фабриката са приели да напуснат срещу обезщетение. Интересното е, че макар в други епизоди това да води до стачки и протести, то такива понастоящем няма. Не е ясно и как компанията ще изпълнява ангажимента си към British American Tobacco поне до април 2019 г. да произвежда ишлеме на купените марки.

Това изглежда да е една от последните страници на приватизацията на “Булгартабак” – процес, започнал по време на тройната коалиция на Сергей Станишев и продаден от Агенцията за приватизация по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Днес “Булгартабак” – може да е в сложна потайна схема на собственост, но има една дубайска офшорка, която не се свени да го представя за своя придобивка.

Същата TGI Middle East, с която Пеевски оперира на българския пазар – представя “Булгартабак” в своя презентация през 2017 г. Този слайд впоследствие изтича в българските медии. 

Това е само част от империята на Пеевски – освен нея с депутата къде видно и къде не се свързват заводи, компании и все повече и повече медии.

През 2017 г. “оттеглилият” се официално Пеевски реши да изсветли част от бизнеса си. След като 15 години е работил на държавна служба, той подаде имотна декларация за 2017 г., според която официално е най-богатият български политик. Над 20 млн. лв. получен дивидент, още близо 30 млн. лв. от продажба на имущество и оценени на над 60 млн. лв. участия в компании. 

Значителна разлика с декларираните само две години по-рано стар “Опел” и панелен апартамент. Може би Пеевски като типичен български гастарбайтер из чужбина е заработил милиони? Това изглежда да е единственото обяснение, след като 2015 г. Пеевски, който не се е оттеглил, е имал скромни доходи, но напусналият България бизнесмен вече става собственик на милиони.

 

Избрахме да припомним тази история като най-ярка илюстрация за това как “момчето си отиде”. Може би необвързан по документи с “Булгартабак” е било далеч по-лесно търговските марки да бъдат продадени и с парите да бъде захранена неговата империя.

Днес отишлият си Пеевски кове закони за КТБ и медиите, узурпира все по-големи и по-големи сделки, а сенчестата му империя става все по-трудна за проследяване, като изглежда да има пръст във всичко случващото се в страната – от медийни и прокурорски бухалки до изкупуване на предприятия и определяне на законодателната политика.

Момчето остана.

SHARE