SHARE

На съвместна пресконференция миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш обявиха, че подкрепят създаването на специална длъжност – представител на ООН за безопасността на журналистите.

“Тъй като Европа е континент, на който свободата на медиите е гарантирана най-ефективно, подкрепата на Европейската комисия осигурява значителна допълнителна тежест на кампания, която се подкрепя от десетки държави членки на ООН”, заяви генералният секретар на “Репортери без граници” Кристоф Делоар.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази подкрепата си за кампанията #ProtectJournalists в писмо до “Репортери без граници”  още през декември, вследствие на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция през октомври миналата година.

Европейският комисар за човешките права публикува през официалните си източници през април статия на The Times of Maltaкоято поставя въпроси относно как Европа ще отговори както на убийството на Дафне Галиция, така и на това на Ян Куцияк. 

“Един поглед над наличната информация помага да разберем сериозността на положението. Само за последните 12 месеца шестима журналисти са били убити, половината от тях в Европейския съюз. От 1992 г. насам над 150 журналисти са били убити на континента, един на всеки два месеца. Някои са отразявали войни, но по-голямата част са били убити, докато са се опитвали да хвърлят светлина в тъмните ъгли, където се срещат корупцията, престъпленията и политиката. Много от тях са молили за полицейска защита, но властите са игнорирали молбите им”, се казва в статията.

През 2016 г. Европейският съюз направи първи стъпки с препоръки, които са насочени към всички 47 държави – членки на Съвета на Европа. Списъкът с 48 точки съдържа мерки, които държавите могат да изпълнят, за да защитят живота на журналистите и да накажат онези, които извършват престъпленията срещу тях.

Междувременно в София се проведе конференция за борба срещу различните форми на натиск върху медиите, също в рамките на събитие на “Репортери без граници”. На срещата журналисти, издатели и неправителствени организации призоваха Европа за спешни мерки, сред които и създаването на фонд за защита на свободата на медиите.

В съвместна декларация участниците разглеждат ситуацията с медиите в Европа, фокусирайки се над медийната свобода в Полша, Унгария, Чехия, Словакия и България.

“През изминалите години свободата на медиите в България се влошава с тревожни темпове. Според световния индекс за свободата на медиите на “Репортери без граници” България се е смъкнала със 75 позиции през последните 12 години – от 36-а през 2006 г. до 111-а през 2018 г. Налице е нарастващ политически натиск и нарастващ брой физически заплахи срещу разследващи журналисти, издатели и независими медии. Основният инструмент за упражняване на натиск е концентрацията на собственост върху медиите, икономическите зависимости и други форми на политически контрол върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространение на медийно съдържание. Моделът включва също така силно влияние върху правителството, прокуратурата и съдебната власт, както и контрол над повечето независими регулатори. Всичко това представлява огромен политически и бизнес конгломерат, ръководен от действащия политик, бивш магистрат, бизнесмен и медиен собственик Делян Славчев Пеевски. От 2009 г. , с кратки прекъсвания, България е управлявана от ГЕРБ и техния лидер и премиер с три мандата – Бойко Борисов, който се радва на комфорт от страна на контролираните от Пеевски медии. Премиерът Борисов не само постоянно отказва да признае, че съществува заплаха за свободата на медиите, но играе ключова роля за увеличаване на достъпа на г-н Пеевски до публични ресурси, като същевременно му предоставя допълнителни институционални инструменти за репресия, включително законодателни решения, използвани срещу независимите медии.”

Видео на цялата конференция може да гледате тук.

Друг доклад – този на Съвета на Европа за демокрацията, заяви преди дни, че “свободната циркулация на информация и идеи страда в среда, в която медийните професионалисти са обект на физически атаки, сплашвания и избирателно преследване”.

Снимка: The Express Tribune 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.