Засега България не иска от Съвета на Европа замразяване на човешки права

Засега България не иска от Съвета на Европа замразяване на човешки права

SHARE

Правителството засега няма да иска изключение за България от спазването на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи, за което съобщи на 20 март министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

“Заявена е готовност, ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията, да бъде уведомен Генералният секретариат на Съвета на Европа”, се казва в съобщение на министерството на външните работи.

“Подписал съм нотификационно писмо до Европейския съд по правата на човека за временна дерогация при извънредно положение, за да обосновем пред Европейския съд какви действия сме предприели. А последицата е, че голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат разгледани”, каза Кирилов пред Би Ти Ви. Това предизвика остри критики от правозащитни и опозиционни организации, а ръководството на Европейския съюз предупреди – без да посочва конкретни държави – да не се злопотребява с демократични принципи и права на човека под прикритието на борба с коронавируса. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) настоя да не се ограничават човешки права.

 

На 23 март вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че все още се анализира дали да бъде поискано изключение за защитата на определени човешки права.

Днес външно министерство съобщи, че България официално е уведомила Съвета на Европа за предприетите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса с обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение, приетия на 23 март 2020 г. Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и за влезлите на 14 март 2020 г. в сила изменения в Закона за здравето.

 

Така постъпиха и редица държави, членки на Съвета на Европа, сред които такива от ЕС и извън съюза, понеже такова е изискването според чл.15 (дерогация във времена на извънредна ситуация) на Конвенцията.

 

Във вербалната нота, изпратена от МВнР и подготвена съвместно с Министерството на правосъдието, се посочвало, че мерките са предприети поради възникналата пандемия и свързаната с това абсолютна необходимост от защита на здравето на хората и ограничаване на разпространението на COVID-19.

 

Временното ограничение на част от правата на гражданите и лицата, пребиваващи на територията на Република България, ще трае единствено до приключване на периода на извънредно положение.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.