Заразените с COVID-19 в редица държави рязко се увеличават

Заразените с COVID-19 в редица държави рязко се увеличават

SHARE

Второ денонощие поред броят на заразените във Великобритания се задържа около 3 000, което не е наблюдавано от 22 май, когато беше пикът на пандемията. Тревожен факт е, че се наблюдават все повече заразявания на млади хора.

Наблюдаващото се напоследък увеличаване на случаите с Covid-19 във Великобритания е повод за сериозна загриженост, заяви един от главните медицински съветници на правителството – професор Ван Там. Според него хората са се отпуснали прекалено много през лятото и трябва да започнат отново да приемат нещата сериозно. “В противен случай Великобритания ще преживее трудни месеци напред”, допълни професорът.

Увеличават се места на Острова с наложени локални карантини. По-строгите мерки влязоха в сила от полунощ в големи части на Западна Шотландия. Днес карантина ще бъде наложена и в уелското графство Карфили.

Професорът призова ръководителите на националното здравеопазване и политиците да помислят как да се справят с вируса не само в този критичен момент, а и през следващите 6 месеци чак до пролетта.

Заразата с коронавирус в Турция се разраства. Нови 1703 нови случая са регистрирани в южната ни съседка за последните 24 часа. Това съобщи в “Туитър” здравният министър Фахретин Коджа. Така заразените от началото на пандемията стават 281 509. Смъртните случаи са се увеличили със 75 до 6730.

Турция отчиташе дълго време по около 1000 случая дневно, но в края на август те достигнаха 1500. Отчетените новозаразени сега са на базата на 103 925 теста.

В Израел отбелязаха рекорден брой заразени. Страната също дълго време бе пример за ефективно справяне с пандемията. Общо 3392 нови случая са регистрирани вчера в Израел и заразените стават 135 043-ма, съобщава здравното министерство, цитирано от “Джерузалем пост”. Смъртните случаи достигат 1026. В тежко състояние са 127 души.

С население 8.8 млн. души Израел в момента е сред страните с най-много заразени на 100 хил. души.

Новите случаи на коронавирус в Германия също бележат нови рекорди. Броят им нарасна през последното денонощие с 1899 – най-голям брой от 24-ти април насам.

Десет европейски държави от Шенгенското пространство въведоха ограничения или карантина за пристигащите от Испания граждани, а други пет изискват PCR тестове и здравни сертификати.

Испанското външно министерство публикува на сайта си пълния им списък в опит да предотврати хаоса при международните пътувания. Страната е сред най-пострадалите от коронавируса европейски държави.

Сериозно пострада туризмът. Свободното движение на хора формално бе възстановено през юни преди началото на туристическия сезон, но много държави въведоха ограничения за пътуванията до Испания. Това доведе до срив на туристическия сектор и загуби за 9.5 млрд. евро само за месец юли. В Испания туризмът представлява 12,7%  от БВП и почти 13 процента от заетостта. През юли туристите са били 2,5 млн., което е 75 % спад в сравнение със същия период на миналата година. Затова и туристическият сектор в Испания критикува ограничителните мерки за пътувания в Шенген.

Първата партида на руската ваксина срещу коронавируса “Спутник V” е пусната в граждански оборот. Препаратът ще бъде доставен в различните региони, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Министерството на здравеопазването.”Първата партида е преминала необходимите изпитания за качеството в лабораториите на Здравния надзор в Русия и е пусната за граждански оборот”, се казва в съобщението.

Ваксина е разработена от Националния изследователски център по епидемии и микробиология.

По-рано здравният министър Михаил Мурашко поясни, че под граждански оборот на този етап се разбира ваксинирането на рискови групи като учители и медицински работници, като паралелно с това ще се проведат и постклинически изследования.

Япония съобщи, че ще проведе Олимпийските игри през 2021 година, дори и ако пандемията все още продължава. Японското правителство взе решение да похарчи 671,4 милиарда йени (6 милиарда и 320 милиона долара) от бюджетния резерв за извънредни ситуации за закупуването на ваксини за коронавируса. Правителството се надява да осигури достатъчно ваксини за всички граждани до средата на следващата година и да им ги предостави безплатно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.