Започват изслушванията за екстрадацията на Джулиън Асандж

Започват изслушванията за екстрадацията на Джулиън Асандж

SHARE

Днес в Лондон започват изслушвания по делото за екстрадиране на основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в Съединените щати по обвинения в държавна измяна.

Джон Шиптън, бащата на Джулиън Асандж, призова той да бъде освободен под гаранция. Шиптън заяви пред репортери, че синът му постоянно е обект на тормоз, а килията му е била претърсена преди посещението. Шиптън бе придружен от гръцкия икономист Янис Варуфакис. По-късно двамата се срещнаха с представители на „Репортери без граници“.

„Трябва да спрем екстрадирането на Асандж в интерес на 300-те години модерно общество, на 300-те години опит за утвърждаване на човешките права и граждански свободи на Запад и целия свят“, изтъкна Варуфакис. Кристоф Делор, генерален секретар на „Репортери без граници“, посочи, че „ ако Асандж бъде екстрадиран в Америка, това ще означава, че журналистиката е смятана за шпионаж и това ще е заплаха за всички журналисти, които разкрият лъжите на правителствата, в която и да е страна“.

Ако Асандж бъде признат за виновен го очакват 175 гдини затвор. Музикантът Роджър Уотърс, Янис Варуфакис и дизайнерката Вивиан Уестууд държаха речи в подкрепа на Асандж пред негови привърженици в Лондон.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.