Започва разследване на пандемията в Италия

Започва разследване на пандемията в Италия

SHARE

Италианската полиция иззе документи на здравното министерство в Рим в рамките на разследване за реакцията в началната фаза на епидемията от коронавируса, съобщиха два добре осведомени източника, цитирани от Ройтерс.

Данъчната полиция влезе също в сградата на националния здравен институт в Рим и в централата в Милано на областното правителство на област Ломбардия.

През пролетта прокурори в северния град Бергамо, най-тежко засегнатия италиански град от пандемията през март и април, започнаха да разглеждат възможности за търсене на наказателна отговорност за епидемията.

Първоначално разследването се фокусира върху това, защо районът на Бергамо не е бил карантиниран като „червена зона“ и защо болница, от която е тръгнала епидемията, не е била бързо затворена.

Оттогава обхватът на разследването се разшири до проверка дали приетият преди 15 години национален план на Италия за случай на пандемии е бил актуализиран пред избухването на епидемията от коронавируса, и дали е бил приложен правилно.

„Това е причината, поради която на полицията е наредено да изземе документи, включително имейли, електронни съобщения и протоколи на съвещания и дискусии от министерството и други обществени ведомства“, каза един от източниците.

На този етап от разследването то не е насочено срещу конкретни лица, отбелязва Ройтерс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.