Започна процедурата по импийчмънт срещу Тръмп в Сената

Започна процедурата по импийчмънт срещу Тръмп в Сената

SHARE

Третият процес за импийчмънт на президент в американската история – срещу Доналд Тръмп, започна със спор между демократи и републиканци за правилата. Американският Сенат отхвърли многократните опити на демократите да осигурят нови доказателства в процеса.

Тръмп е обвинен, че е търсил подкрепа от Украйна за преизбирането си и за възпрепятстване работата на Конгреса. На Световния икономически форум в Давос той за пореден път отхвърли обвиненията като ги нарече просто измислица.

В първия ден от историческия процес основният въпрос беше дали да се направят промени в рамката, представена от лидера на Сената – републиканеца Мич Макконъл. Тези на страната на Тръмп настояват за бърз процес, но демократите се опасяват, че това ще лиши общество от пълната картина.

Наличието на подобни опасения и у някои републиканци вероятно накара Макконъл да отстъпи и да позволи повече време за встъпителните слова на обвинението и защитата.

Следващият ключов момент е гласуване по въпроса дали да бъдат призовани нови свидетели – нещо, за което демократите настояват. Големият въпрос е дали Макконъл ще  допусне такъв компромис в ролята на деликатен балансьор между съпартийците му, които са твърдо против и умерените републиканци, които са под натиск от избирателите си да се обявят за призоваване на свидетели.

Дебатите в горната камара на американския Конгрес продължиха и след полунощ.

Отхвърлени бяха исканията да бъдат предоставени документи в процеса от Белия дом, Държавния департамент, министерството на отбраната и службата по бюджета, както и да бъде призован да даде показания Мик Мълвейни, началникът на канцеларията на Белия дом.

В сряда се очаква Тръмп да направи първия си по-обширен коментар за започналия същински процес, който може да доведе до отстраняването му. Президентът ще бъде интервюиран от предпочитания от него телевизионен канал Фокс.

Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпиране работата на Конгреса. Демократите защитават тезата, че президентът е използвал военна помощ и визита в Белия Дом като разменна монета за започване на разследване от Киев на политическия му опонент Джо Байдън и сина му.

Тръмп може да бъде отстранен от поста, ако две трети от Сената гласува за това. При сегашния състав на горната камара на Конгреса демократите не разполагат с две трети от гласовете.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.