Запъти ли се Шотландия към нов референдум за независимост

Запъти ли се Шотландия към нов референдум за независимост

SHARE

Британското напускане на ЕС възобнови дебата за независима Шотландия, който се смяташе за приключен със знаковия референдум отпреди шест години, коментира АФП.

През 2014 г. шотландците гласуваха с мнозинство от 55% за оставането в състава на Обединеното кралство, с което сложиха край на дискусиите.

Но националисти посочват, че Брекзит представлява материална промяна в конституционните споразумения на Шотландия с британското правителство в Лондон.

Около 62 процента от хората северно от границата гласуваха за оставане в ЕС на референдума за развода с общността през 2016 г.

И сега тези, които са казали „не“ на независимостта през 2014 г. и „да“ на оставане в Евросъюза, променят възгледите си за собствения път на Шотландия след повече от 300 г. съюз.

Шотландската лидерка Никола Стърджън през последните месеци засилва натиска за нов референдум за независимост.

Тя писа на премиера Борис Джонсън след изборите през декември, на които нейната Шотландска национална партия се представи блестящо в цяла Шотландия.

Но Джонсън подчерта, че Лондон няма да предава правомощия на Единбург за провеждане на нов референдум и се обоснова, че това „би продължило политическата стагнация, на която Шотландия е свидетел през последното десетилетие“.

В отговор Стърджън обвини управляващите тори на Джонсън в игнориране на народната воля.

„За торите проблемът е, че колкото повече се опитват да блокират демокрацията, толкова повече показват, че съюзът не е между равни и така увеличават подкрепата за независимост“, написа тя в Туитър.

Шотландското правителство се очаква да даде своя отговор и да реши за следващите стъпки идните дни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.