Замесват България в сръбско разследване на операция на руски шпиони и сръбските...

Замесват България в сръбско разследване на операция на руски шпиони и сръбските вoенни

SHARE

Александър Вучич

 

Разузнавателните служби на Сърбия разследват широкомащабна операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Вучич говори след заседание на Съвета за национална сигурност. Заседанието беше свикано след появата на видеоклип в интернет, показващ бившия заместник на военното аташе на руското посолство в Белград да предава пари на сръбски военен.

Вучич уточни, че срещата се е състояла миналия декември в Земун, а получателят е пенсиониран подполковник от сръбската армия:

„Службите на Република Сърбия неколкократно документираха с аудио- и видеозаписи контактите на заместник военния аташе Георгий Клебан с членове на въоръжените сили на Сърбия. Документирали сме и други членове на руските служби за сигурност“.

Президентът на Сърбия изрази недоумение от руските действия, но беше категоричен, че Белград няма да се откаже от досегашната си политика на военен неутралитет.

„Уверен съм – поне така си мисля – че президентът Владимир Путин не е бил уведомен за тези работи. Ние не забравяме какво направи той за нас през 2015-та в Съвета за сигурност. Не забравяме и никога няма да забравим подкрепата на Русия за цялостта на Република Сърбия. Имам само едно питане към нашите руски приятели – за нещо, което не разбирам. Сърбия, както знаете, е единствената страна, която не въведе европейските санкции срещу Русия. Сърбия е единствената страна, която на нито един форум не е гласувала против интересите на Русия. Затова попитах днес руския посланик у нас Александър Боцан-Харченко само това: Защо?“.

Руското външно министерство окачестви шпионската афера като „провокация“, организирана преди визитата на Вучич в Москва на 4-ти декември.

Заради замесването на България в шпионския скандал в Сърбия,  по нареждание на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева сръбският посланик у нас Владимир Чургус вероятно ще бъде извикан за обяснения.

Пред Нова телевизия тази сутрин Захариева определи като “нелепи” твърденията на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун за българска връзка в скандала. По случая първият ни дипломат вече е провел разговари с българския посланик в Белград Радко Влайков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.