Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима са в ареста

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима са в ареста

SHARE

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков, бивш директор на РИОСВ – Плевен и още четирима души се разследват за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия. Шестимата са задържани за 24 часа, а утре ще стане ясно на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде брифинг в Съдебната палата.
Разследващите са установили, че от януари досега Живков е принуждавал свои подчинени да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми.

“Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни, че дружествата, генериращи опасен отпадък, имали едногодишен срок да го изнесат в чужбина или да го предадат на българска фирма за преработка. Нуждаели се обаче от нотификация, която по указание на Живков им била отказвана:

“И по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България”.

Печеливш от схемата било дружество с рециклираща база в Монтана. Предполага се, че това е фирмата на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, чиито имоти днес също бяха посетени от прокурори и агенти.  Първоначално те изнасяли опасните отпадъци в Германия, но на много висока цена:

“С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало ефективно да оползотворява отпадъците си като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало заплащането на данъчни задължения в големи размери”, обясни Сийка Милева.

Министърът на околната среда Емил Димитров определи като много неприятен инцидент новината, че заместник-министърът Красимир Живков е разследван за участие в организирана престъпна група, извършвала закононарушения, свързани с преработката на опасни отпадъци:

“Аз нямам право да коментирам техни думи, техни действия или техни актове. Това не е редно, в противен случай излиза, че се намесваш в делата на прокуратурата. Малко са хората, които останаха да работят и ще трябва сам да гърбя всичко, но много неприятен инцидент, много”.

По-рано министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че няма да иска оставката на заместника си.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.