Залязва ли звездата на Меркел?

Залязва ли звездата на Меркел?

SHARE
German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel looks on during a press conference at the CDU headquarters on October 29, 2018 one day after the regional state elections in Hesse. - German Chancellor Angela Merkel announced she will not stand again as leader of her centre-right CDU, which she has chaired the CDU for 18 years, and step down as German chancellor when her mandate ends in 2021, making way for a successor following a series of regional vote defeats. (Photo by Markus HEINE / AFP) (Photo credit should read MARKUS HEINE/AFP/Getty Images)

Недоволство във връзка с неуспехите при справянето с пандемията, скандали: популярността на Ангела Меркел и германските консерватори намалява седмица преди регионалните избори, които ще изиграят ролята на тест преди парламентарните избори в края на септември. Това пише в репортаж от Берлин Ясин Льо Форестие от Франс прес, цитирана от БТА.

За Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката и баварските му съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) имат намерение да гласуват не повече от 32 процента от избирателите – по-малко от гласувалите за тях на последните парламентарни избори през 2017 г. (32,9 %), става ясно от социологическо проучване, публикувано през изминалата седмица във в. “Билд”.

Проучването регистрира спад от два процента за една седмица и най-ниския прогнозен резултат за това политическо семейство от година.

Въпреки че Ангела Меркел се надяваше да се оттегли от властта след парламентарните избори, като се радва на изключително висока популярност, трудностите, свързани с Covid-19, развалят плановете ѝ.

“Ще потъне ли ХДС в блатото на коронавируса?”, попита вчера популярният всекидневник “Билд”.

“Спад в социологическите проучвания, корупция в парламента, провал с ваксините. Дълго време ХДС и ХСС бяха победители в кризата с коронавируса (…) Но вече не”, пише “Билд”.

Най-пресният скандал: двама депутати от това политическо семейство бяха заподозрени, че са се обогатили от пандемията, като са получили поръчки за няколкостотин хиляди евро в качеството си на посредници на производители при покупката на предпазни маски срещу Covid от властите.

Един от тях – Николас Льобел (от ХДС), обяви в неделя, че се оттегля от политиката:

“Поемам отговорността за действията си и понасям последиците им”, каза Льобел.

Срещу другия, Георг Нюслайн (от ХСС), бе започнато разследване за корупция от прокуратурата. Предполага се, че Нюслайн е получил 600 хиляди евро.

“Депутатите, които се обогатяват от и по време на кризата, нанасят удар на най-ценното в демокрацията, на доверието” на гражданите, заяви председателят на ХДС Армин Лашет пред всекидневника “Зюдкурир”.

Ангела Меркел

Промяна в нагласите

Спадът в популярността на консерваторите на Ангела Меркел е забележителен.

Преди година, по време на първата вълна на пандемията, за тях имаха намерение да гласуват близо 40 процента от избирателите, като Германия минаваше за страната, справяща се най-добре с Covid-19 в Европа.

Впоследствие Германия изостана. Ваксинационната кампания според обществото е твърде бавна (досега от нея са се възползвали 5% от населението), обещаното раздаване на антигенни тестове е хаотично, а недоволството срещу ограничителните мерки постоянно се засилва, въпреки че Берлин започна да ги смекчава.

Федералната и децентрализирана система, която беше преимуществото на Германия по време на първата вълна и която ѝ позволи да се справя с пандемията възможно най-адекватно, се превърна в недостатък, изразяващ се в постоянни конфликти между централното правителство и регионите и в многобройни бюрократични пречки.

Около 47% от германците казват сега, че са недоволни от работата на правителството, а 43% я одобряват, става ясно от проучването на “Билд”.

Меркел и Йенс Шпан

Искане на оставка

Здравният министър Йенс Шпан, който до неотдавна бе смятан за изгряващата звезда на ХДС и възможен приемник на Ангела Меркел, сега концентрира върху себе си критиките.

Стига вече, господин Шпан! Здравният министър трябва да подаде оставка. Няма достатъчно маски, няма достатъчно ваксини, антигенните тестове пристигат твърде късно. Кризата започва да прилича на фарс”, написа тази седмица “Шпигел”.

Две формации, противопоставящи се на ограниченията във връзка с Covid-19, са привлекли избиратели към себе си: крайнодясната “Алтернатива за Германия”, за която смятат да гласуват десет процента от избирателите, и либералната Свободна демократическа партия, за която възнамеряват да гласуват девет процента от избирателите.

Тези нагласи са лоша новина за канцлерката, една седмица преди регионалните избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, които ще са като тест преди парламентарните избори на 26 септември.

И в двете провинции проучванията сочат, че ХДС няма да е на първо място. В първата провинция се очаква победители да са зелените, а във втората – социалдемократите, отбелязва Франс прес.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.