Законопроектът за извънредното положение мина първо четене

Законопроектът за извънредното положение мина първо четене

SHARE

Законопроектът за мерките при извънредно положение беше приет на първо четене от Народното събрание. Предвиждат се ограничения и забрани за посещение на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на карантина и разпространяване на фалшиви новини. Предвиждат се спиране на запори и срокове по висящи дела, както и удължаване срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.

Уреждат се условията за ползване на платен и неплатен отпуск. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС подчерта, че ще предложат възможност за ползване на платен годишен отпуск без отказ и на служители над 60-годишна възраст като най-уязвимата група за коронавируса.

От „Обединени патриоти“ настояха в законопроекта да се включи преустановяване на религиозните дейности и въвеждането на полицейски час в цялата страна, както и мерки за обезщетение за блокирани работещи и срещу спекулата.

ОТ БСП отправиха критики с мотива, че липсва солидарност в заложените мерки и че държавата е прехвърлила отговорността към работниците и работодателите. Лидерът Корнелия Нинова настоя за актуализация на държавния бюджет:”Данъчни ваканции, ваканции върху ипотечните кредити, абе как в целия свят това е факт и помага на икономиките и на хората, а само за вас в България това е популизъм?”.Социалният министър Деница Сачева обаче заяви:”Това, което се опитваме да направим, е да укрепим на първо място здравната система, така че в момента ние трябва да мислим не панически и как в краткосрочен план да се опитаме абсолютно всички щети да обхванем, а да мислим дългосрочно за това какво ни чака”.

Второто четене на законодателните мерки в условията на извънредното положение ще бъде в петък – 20 март.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.