Законопроектът за актуализацията на бюджета е внесен в парламента

Законопроектът за актуализацията на бюджета е внесен в парламента

SHARE

Законопроектът за актуализацията на бюджета е внесен за разглеждане в парламента. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е приложен най-негативният сценарий за развитие на ситуацията с коронавируса.  Той каза, че няма да има увеличаване на данъците заради кризата с Covid-19, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита.

„Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината“, каза той. Най-негативният сценарий, който разглеждаме, е спад на икономиката с 3%, посочи той. Прогнозите за безработицата са увеличение с два процентни пункта. Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г.Има и други сценарии, които са по-положителни. Единият разглежда запазване на растежа през 2020 г. до 0,7%, но със свиване от предварителните разчети. Другият говори за нулев растеж на икономиката, каза министърът.

 

От мотивите към законопроекта става ясно, че износът на услуги, към които спада туризмът и транспорта, ще се срине с близо 26%.Износът на стоки и услуги общо ще спадне с повече от 16 на сто. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем.Предвижда се спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради Covid-19, става ясно от мотивите към законопроекта.Очаква се храните да поскъпнат с около 4 на сто.

Дефицитът по консолидираната фискална програма ще бъде три на сто, а максималният нов дълг за годината – 10 милиарда лева.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.