Закон в Иран обяви всички военни на САЩ за терористи

Закон в Иран обяви всички военни на САЩ за терористи

SHARE

Иранският парламент вчера прие спешно закон, класифициращ всички американски военни сили като “терористични”, след убийството в Ирак на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар, предаде “Франс прес”.

Депутатите внесоха поправка в одобрен неотдавна закон, който обявява за “терористични” американските сили, разположени в район, простиращ се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия. Съгласно новия текст това определение вече обхваща “всички служители на Пентагона и свързаните с тях служби и организации, както и ръководителите, замесени в смъртта на Касем Солеймани”, предаде ТАСС, позовавайки се на иранската информационна агенция “Фарс”.

Поправката, гласувана преди погребението на Солеймани в родния му град Керман, изглежда, има най-вече символично значение, смятат наблюдатели. Досега в списъка бе само Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM).

Първоначалният текст на закона беше приет през април 2019 г. и в него се казваше, че Иран “смята САЩ за държава – спонсор на тероризма”. Тогава Техеран представи закона като реципрочна мярка в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция в списъка си на чуждестранните терористични организации, припомня АФП.

Междувременно секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани каза, че Иран разглежда 13 “сценария за отмъщение” на САЩ заради убийството. “Американците трябва да знаят, че до момента в съвета са обсъдени 13 сценария за отмъщение и че дори ако се стигне до консенсус за най-щадящия от тях, изпълнението му може да стане исторически кошмар за САЩ”, каза Шамхани. “Американците знаят, че са уязвими за ответни мерки от Иран. Ако силите на САЩ не напуснат доброволно региона, ще ги принудим да го направят”, добави той.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.