SHARE

“Европейска Македония спечели повече гласове от всеки друг победител на които и да било парламентарни избори в историята на независима Македония”, заяви Зоран Заев след края на референдума.

При почти пълно преброяване на бюлетините – 91,3% от гласувалите са гласували “за” промяната на името на Македония, което ще павира пътя на страната към ЕС и НАТО, но единствено 36,8% от избирателите отидоха до урните.

Основната вина за ниската избирателна активност пада върху ВМРО-ДПМНЕ – партията, която години отказваше да разреши спора за името с Гърция и с това изпълняваше прокремълските интереси да блокира европейското развитие на страната.

Друг фактор е, че от години избирателните списъци не са актуализирани и отразяват 1,8 милиона души с право на глас.

Трети – сериозната и поредна хибридна атака на избори от Москва, която международните наблюдатели от Транслатлантическата комисия за изборен интегритет съобщиха. В последните дни преди вота нови и вече наложени ботове са призовавали да не се отива до урните – като активността е била по-голяма, отколкото на избори като тези в Италия, съобщават наблюдателите.

Тези заключения бяха подкрепени и от секретаря по отбрана на САЩ Джеймс Матис, който обвини Москва, че се опитва да влияе на референдума. Част от дългогодишните опити на Кремъл да блокира европейското развитие на страните от Балканите и да ги задържи в своята орбита на влияние чрез “разделяй и владей”.

Но всичко това не отменя основния факт – референдум имаше, на него гласувалите македонци изявиха ясното и категорично желание страната им да продължи европейското си развитие и това остава единственият път на Македония.

Битката сега ще се насочи към парламента, където премиерът Зоран Заев трябва да ратифицира споразумението с Гърция. Нужни са му две трети от 120 депутати, за да постигне успех – засега за тази бройка не му достигат девет гласа (очаква се да има подкрепата на 71 от 120 депутати).

Заев заплаши опозицията, че ако не може да събере нужните депутати, е готов да отиде на парламентарни избори – нещо, което плаши ВМРО-ДПМНЕ още повече.

Онези, които отидоха до урните “за” европейска Македония, са повече – както сподели и самият Заев – от избирателите на която и да било партия. Перспектива, която само може да плаши ВМРО-ДПМНЕ – партия, стояла години на власт и залята в корупционни скандали, която не може да предложи никакво бъдеще на македонските избиратели освен още от същото.

“Гласуването на референдума е окончателно и волята на гражданите трябва да се уважи от всички”, заяви Заев на журналистите.

Зоран Заев доказа, че е смел политик – той не просто дръзна да реши спор, който години изолираше страната му, а предложи бъдеще на своя народ. Той се изправи срещу геополитическите игри на Кремъл – ход, който само преди няколко години доведе до опит за преврат от руската агентура в Черна гора, когато страната бе на прага на приемането ѝ в НАТО.

От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ доказаха своята кремълска креатура. Също както едноименната им партия у нас. И генезисът не е отсега. Това обяснява някои процеси, заложени в миналото, които успешно се реализират сега. Защото Големият брат никога не спи.

Македония продължава битката си за бъдеще на просперираща, западна страна – фактът, че такава битка изобщо се води, е достоен за уважение.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.