SHARE

Ердоган загуби Истанбул, за втори път за три седмици, този път разгромно! Преди това загуби столицата Анкара и бастиона на Ататюрк и модерна Турция – Измир. Това е най-голямата загуба на новия падишах на ислямизма за последните 20 г. И загубата тежи още повече, защото се случи в “неговия град” – там, където започна възходът му по пътя към властта преди 25 години! А и повторната загуба дойде след оказан жесток натиск върху Централната избирателна комисия да касира резултатите от предишния вот. Това ядоса много и мотивира силно турските избиратели, като процентът гласували днес достигна рекордни стойности за местни избори в новата турска история.

Гласуваха млади и стари, гласуваха висшисти и пролетарии, гласуваха бедни и богати, средната класа – хора от всички професии и социални прослойки. Гласуваха въпреки страха от репресии, въпреки масовите арести след онзи злощастен, така наречен преврат от юли 2017 г., въпреки обещанията и заплахите на властта. И мощно наказаха режима на Ердоган.

Днес хората в Истанбул доказаха, че в Турция демокрацията е още жива и че заслужават свободата и правата си. Поклон пред смелостта, патриотизма и отговорността им!

В Чехия, над 250 хиляди свободни граждани в Прага поискаха мощно и непоколебимо оставката на корумпирания си премиер Андрей Бабиш за пореден път, с все по-нарастваща сила!

Казаха, че искат право, справедливост, демокрация и развяха знамето на ЕС.

В Сърбия движението “Едни от пет милиона” от месеци марширува в Белград и още поне пет града за оставката на президента Вучич, като и там искат право, законност, свобода и Европа!

В Румъния си искат Кьовеши и изпратиха силно корумпирния Ливиу Драгня в затвора, а наесен ще преизберат достойния Йоханис за президент…

В България… Всичко е Ахмед Доган, не Ердоган, но доста подобно! А маската на тайната власт е символичен ГЕРБ. Народът (понеже гражданско общество явно няма) гледа отблизо как всеки ден ограбват свободата му, ограничават правата му и крадат парите му в големи размери. И си пие ракията кротко. Мълчанието е толкова силно, че чак чуваме ехото на виковете от площадите в Истанбул, Прага, Букурещ и Белград… И се сещам за финалната реплика на учителя бунтовник от “Възвишение”:

“То не е народ, а болест”!

Стягайте банските и на Бетономорието, поне магистрала има. Краят на илюзията за свобода и правова държава е опасно близо!

Препибуликувано от Фейсбук

SHARE
Адвокат, експерт по конституционно право, бивш депутат от 38-то Народно събрание, Председател на НГИ "Правосъдие за всеки".