SHARE

Тази история започна наобратно – с ужасен край и щастливо начало. Две лъвчета се раждат на ужасно място по ужасен начин – в нелицензиран “зоопарк” в Разград, без каквито и да било условия за животни като тях и родителите им, които на всичкото отгоре са брат и сестра. Както и дядо им и баба им. Майката ги отхвърля, бащата ги стъпква. Навсякъде по света това би означавало просто край. Случаите на оцелели при такива обстоятелства бебета диви котки са почти, ако не и напълно отсъстващи. И тук идва ролята и мястото на хората. Спасителите на лъвчетата. А те не са един и двама, защото подобна история може да има ново щастливо начало само с обединени усилия. В следващата поредица от видеа ще видите и чуете основните герои от първо лице. Задругата на лъвчетата.

Любомила Кривошиева е основател и управител на Фондация “Дивите животни”. Това е организацията, която първа поема отговорността да се опита да спаси новородените лъвчета. Месеци наред борбата е неуморна и би била невъзможна без доброволците – основния ресурс на “Дивите животни”.

 

“Дивите животни” работят в тясно сътрудничество с една от най-добрите ветеринарни клиники в България – “Добро хрумване”. Д-р Димитър Иванов, д-р Блага Георгиева и д-р Поля Нго поемат буквално реанимационните грижи за новородените в първите дни и часове след извеждането им от нелицензирания зоопарк в Разград.

 

“Четири лапи” е международна организация за защита на животните с централа във Виена. У нас те имат множество проекти, най-забележимият от които е спасителният център за танцуващи мечки в Белица. Фондацията има спасителни центрове за различни животни на различни места по света. С тези за диви котки в Холандия – “Фелида”  и Lionsrock в Южна Африка, организацията е безценното решение за щастливо бъдеще на двете изстрадали български лъвчета – Терез и Масуд. Явор Гечев от “Четири лапи” разказва и за другите спасителни мисии на фондацията.

“Четири лапи” си сътрудничи с един от водещите световни зооинститути за диви животни – “Лайбниц” в Берлин. Ветеринарите от института наблюдават пряко всяко едно от животните в спасителните центрове на организацията. Правят се и редовни прегледи, а когато се налага извънредна интервенция, докторите пристигат начаса на място. Така се случи и в България, когато Терез и Масуд се нуждаеха от установяване на здравния им статус в контекста на евентуалното им заминаване за спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия. Д-р Марк Гьокел пристигна в София и заради настъпилите усложнения в контекста на отпътуването на двете бебета той остана тук две седмици. Най-щастлив от този факт беше директорът на столичния зоопарк – Добромир Бориславов, който се възползва от висококвалифицирания експерт на терен, за да прегледа всички животни.

 

“Четири лапи” има строги правила и код на поведение при отглеждането на диви животни. Целта е интервенцията на хората да бъде минимална. Животните трябва да бъдат максимално близко до естествената си среда и се отглеждат и третират така, че да бъдат подготвени за нея. Големите им резервати се доближават максимално до естествените условия за живот на дивите животни. В центъра за големи котки “Фелида” работят четири професионално квалифицирани гледачи. Джуно ван Зон поема грижите за Терез и Масуд. Той е отгледал досега 14 животни, които понастоящем са в Lionsrock в Южна Африка. Неофициално го попитах: “Имаш ли любимци?”. “Това не са домашни любимци, Ивет, това е работа. Не мога да си позволя да имам емоции”, официално отговори той. Аз не му повярвах…

 

Накрая, но не последно място идва ред на мама Марина. Така я наричаме всички. Така я наричат и лъвчетата на своя език. Мама Марина отгледа бебетата с цената на денонощни усилия, много сълзи, много болка и много надежда. Последната седмица преди заминаването им, в дните, в които надеждата, че наистина ще заминат, изглеждаше наистина минимална, нейното здраве рухна под напора на непосилния стрес. Наложи й се бъбречна операция по спешност в “Пирогов”. Което не й попречи да излезе от болницата и да замине с Терез и Масуд за техния нов дом, за да бъде спестен на бебетата ужасът, че са загубили отново майка рязко.

 

Това не е краят. Това е началото за Терез и Масуд. Следва продължението.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.