SHARE

Въпреки категоричното гражданско несъгласие и недоволство, изразено на общественото обсъждане, Столичната община не отстъпва от намерението си завинаги да унищожи Централната минерална баня на София и да я превърне в “център за събития”. Нещо повече, продължават да се изтъкват абсурдни и неверни тези, които трябва да “аргументират” очевидно грешното решение.

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов профанизира разговора до краен предел. Твърдението, че баните в XXI век се ползват за хигиенни цели, показва единствено колко невеж е зам.-кметът. Думата wellness се превежда като благоденствие и лечение и точно това са ползите на баните с минерална вода. Неговата теза веднага се оборва от Будапеща, където функционират 10 огромни общински бани, както и редица други европейски градове – Karlovy Vary, Baden Baden, Bath и т.н. Показателно е, че дори в България хотели и градове с минерални извори са предпочитани за туризъм – Велинград, Сандански или десетките места носещи “бани” в името си. Лансират се и неподкрепени тези, че дебитът е намалял и не е достатъчен за модерен СПА център. Експерти хидрогеолози обаче доказват, че дебитът е повече от достатъчен, като далеч по-големи СПА комплекси се захранват с многократно по-скромни източници от нашия. Място за музея на София пък може да бъде намерено на друго място – като например в полупразния Царски дворец или в наскоро пламналите Царски конюшни.

Вместо да манипулира и да говори неистини, силно препоръчваме на Тодор Чобанов да се захване с опазването на множеството изоставени сгради – паметници на културата! Докато Захарна фабрика, Царските конюшни и Железопътните заводи, идеални за културни центрове и такива за събития, тънат в разруха, недопустимо е fбщината, уж в името на културата, да унищожава един от символите на столицата. Категорично се обявяваме против намерението на Столичната община с цел усвояването на европари да затрива най-емблематичната баня. Сградата, построена да бъде баня, не трябва да си променя предназначението, защото минералната вода принадлежи на софиянци и представлява огромен туристически потенциал. @Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, Малина Едрева – призоваваме ви да се вслушате в мнението на гражданите и експертите, а не с изсмукани през пръстите тези да се опитвате да манипулирате обществото. Сигурни сме, че гладът за лесни европари може да бъде задоволен, а Банята запазена! Нямате правото да унищожавате построеното с много мисъл и естетика далеч преди вас.

Снимка: ZdravkoYonchevPhotography

#СпасиСофия #СпасиБанята #БаняЗаВсички

SHARE
Спаси София е неправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София. Можете да ги намерите на адрес: spasisofia.org