SHARE

Ако сте чули изказванията на българския премиер от първия ден на Европейския съвет, то навярно мислите, че основно се е говорило за това Турция да загуби статуса си на кандидат за член на ЕС и за отпадане на санкциите срещу Русия.

Премиерът се обяви “против” спирането на преговорите с Анкара и “за” отпадане на санкциите срещу Русия, синтезира анализа на Борисов “Клуб Z”.

Руските санкции дори не са тема на настоящата среща на върха на ЕС, но както президентът Радев се застъпи за отпадането на санкциите в Полша, без това нито да е уместно, нито повод за визитата му, то очевидно вече е традиция българските президент и премиер да се застъпват за интересите на Кремъл със или без повод.

Що се отнася до Турция – никой не обсъжда дали Турция да  изгуби статуса си на кандидат за член на ЕС.

Тема на разговорите е спирането на предприсъединителните помощи към Анкара, като основен застъпник за това е Ангела Меркел. И на днешния Европейски съвет тя постигна умерен успех.

“Съгласихме се, че ще искаме комисията да съкрати предприсъединителните помощи по отговорен начин”, заяви тя, като нидерландският ѝ колега Марк Рюте уточни, че комисията ще търси начин да фокусира средствата главно в помощ за върховенството на правото в страната.

Наистина в Европейския съвет е имало сериозни разногласия за това как да се санкционира режимът на Ердоган и от думите на премиера Борисов можем да предположим, че той е бил от онези, които са се изправили срещу Меркел в това да се прекратят помощите за Турция.

Но статусът на кандидат на Турция за ЕС не е обсъждан. Не само защото Ердоган спира мигрантския поток към Стария континент, но и защото отблъскването на Анкара може единствено да помогне в стремежа на Ердоган страната да се върне към азиатския си авторитаризъм.

На Европейският съвет е имало ожесточен спор по повод “Северен поток 2”, като Полша и Дания са силно против неговия строеж, а комисията заяви, че следващия месец ще излезе с предложение как руския газов поток може да бъде съобразен с европейското законодателство. Тук, както и при провалилия се “Южен поток” основен проблем е липсата на възможност за диверсификация на газовите източници, които не могат да бъдат само от Русия според правилата на ЕС.

Истински важният момент на настоящия Европейски съвет е, че европейските лидери започнаха обсъждането на конкретните стъпки към създаването на обща европейска отбрана. Като се очаква първите решения да бъдат взети декември 2017 г.

Първият етап ще започне със създаване на постоянно структурирано сътрудничество между 20 от държавите членки, включително и България.

Лисабонският договор предвижда, че група държави членки могат да засилят сътрудничество помежду си по въпросите на отбраната посредством установяването на постоянно структурирано сътрудничество (PESCO).

Другият изкючително важен проект, който трябва да стартира до края на годината, е Европейски фонд за отбрана, който трябва да финансира отбранителните сили на ЕС, както и изследователски проекти на европейско ниво. Подробности можете да прочетете тук. 

Другата основна тема на съвета бе как ЕС да подходи към американските технологични гиганти – Google, Apple и Amazon. Като Франция е двигател на нова данъчна система, която ще прекрати схемите, по които гигантите избягват задълженията си в Европа.

Разбира се, противници са двата основни бенефициента на настоящото положение – Ирландия и Люксембург, които технологичните гиганти ползват за данъчен рай.

Интересно е, че лидерите не са успели да обсъдят реформата на имигрантската политика на ЕС, въпреки че беше заложена за обсъждане днес, съобщава Politico.

 

 

По отношение на заканите на Доналд Тръмп да прекрати ядреното споразумение с Иран то ЕС затвърждава готовността си да го спази, за да предотврати нова заплаха от близкоизточната страна.

Била е обсъдена и ситуацията в Каталуния. Като белгийският премиер Шарл Мишел, който трябва да се бори със фламандските сепаратисти в собствената си страна, е бил особено критичен към използването на полицейско насилие от страна на Рахой.

Това казано, лидерите препотвърждават подкрепата си за единството на Испания, което е още един удар по легитимността на каталунските сепаратисти и нагласите на местния президент Пучдемон да обяви независимост.

Днес Европейският съвет продължава. Като този път основна тема ще бъде Брекзит, а залогът е висок – включително и главата на премиера Тереза Мей е на картата.

Днешния Европейски съвет е започнал с думи на Ангела Меркел по повод убитата журналистка Дафне Галиция и шокът ѝ, че това се случва в XXI в. в Европа.

SHARE