SHARE

Главният мотив за гласуване за ГЕРБ – да не допуснем БСП на власт, с вчерашното решение за рестарт на “Белене” се обезсили – няма разлика между ГЕРБ и БСП и де факто те ЕДИНОДЕЙСТВАТ.

За десет години управление на ГЕРБ по тази формула “за да не допуснем БСП на власт” доведоха до парламент от проруски, про-Белене и прокорупционни партии. И това не е случаен страничен продукт, а сърцевина на модела ГЕРБ – да опитоми и овладее протестния, дясно и дясноцентристки, включително и най-вече популисткия вот.

Ето защо този модел трябва да се разруши и смени.

И най-важното – опасността БСП да дойде на власт е преувеличена и най-вече се разглежда извън контекст.

Първо, ако БСП събира популярност извън партийните си редици, това е, защото консолидира протестен вот – виж случая Румен Радев. В този смисъл БСП и ГЕРБ взаимно се обслужват. Тук е един от ресурсите на промяната.

Второ, дори да приемем, че БСП дойдат на власт, то това няма да бъде самостоятелно, а чрез сложна комбинация от коалиции с ДПС, патриоти и националисти. Това не е устойчива формула и винаги води до дискредитацията им до степен да губят на следващите избори. Рискът от кратко управление на БСП си струва да бъде приет, за да се смени този парализиращ развитието и модернизацията на България модел на управление. Шокът от “Белене” със сигурност ще отрезви много от избирателите на ГЕРБ и при нови избори тази партия ще загуби влияние. Дори страхът от БСП на власт няма да сработи.

С рестарта на “Белене” върхушката на ГЕРБ показа истинското си лице. Време е за истинска антикорупционна и реформистка партия не по заглавие, а по характер и мисия.

С подобни управници, подобни депутати не само ще похарчим “на вятъра” още средства за АЕЦ “Белене”, който няма как да се състои, но ще пропуснем възможността да продадем оборудването на прилична цена, още на първия кръг от интерес, който обикновено е най-значим. Тъй като формулата на успех при реализация е невъзможна, влизаме в спирала на постепенно, но устойчиво охладняване на интерес, който ще завърши с класическо повторение на условията при продажба на предишното оборудване – нулев интерес, рязко потисната цена, която накрая дори не се плаща – при задействане на корупционната доминанта.

Запомнете това. Неразчетени, непрофесионални действия днес задължително водят до загуби на стотици милиони.

Всъщност докато сме се свръхфокусирали върху АЕЦ “Белене”, върви поредната сцена в безкрайната сага с цените на горивата за пореден път. Те достигнаха рекордни равнища около и над 2,30 лева, като за последния месец скочиха от 2,12 – 2,14 – т.е. увеличение от близо 9 процента!?

За същото време цената на суровия петрол падна от 79-80 долара до 75-76 долара за барел – с малко, но е паднала. При това е началото на летния сезон и обемите на продажби вървят нагоре – и Лукойл е първи по високи цени.
Накратко – за пореден път ни си случва това, което е с размера на загубите и щетите по АЕЦ “Белене” с тази разлика, че се случва всяка година.

Ето ви гранд шлема – по-високи цени на природния газ, на горивата, трета започна АЕЦ “Белене” – и трите основни направления на руската политика срещу България. В допълнение ръст на цената на тока и парното. И Борисов пак трепери за властта си. Хитрата сврака с…

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.