SHARE

Днес се очаква Конституционният съд да обяви Истанбулската конвенция (Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) за противоконстиционна. Това обяви вчера специализираният правен сайт Lex.BG, позовавайки се на свои източници. 

Окончателното решение на 12-имата конституционни съдии ще бъде обявено в 10 ч., но при обсъждането се е очертало разделение 8:4 в полза на тезата, че тя противоречи на Конституцията.

Събрахме първи реакции за новината. След решението очаквайте и правен анализ от нашия екип и сътрудниците на “Терминал 3”.

Даниел Смилов, политолог

С решението си да обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна Конституционният ни съд влиза в отделна лига – няма друг съд в Европа с подобно решение и със сигурност няма да има съд с подобна безпринципна аргументация. 8 висши съдии прокарват собствените си предразсъдъци като тълкуване на Конституцията, подкрепено с нелепи аргументи за “неяснота” и “неопределеност” на понятията на конвенцията. За цяла Европа са определени, само за нашите съдии – не са.

За съжаление, КС от ирелевантен започва да “еволюира” към вреден. И най-лошото – продължава се тенденцията правото да се разпъва като локум, за да пасне на политическите възгледи на този или онзи.

P.S. Формално решението ще е утре (27.07) и надеждата, че ще стане чудо, остава. Но настроенията и позициите в съда явно са тези – при липса на обществена буря срещу решението няма да се променят. Това е положението. А обявяването на решението в петък преди лятната ваканция е просто пример за смелост, отговорност и гражданска съвест.

Ружа Смилова, програмен директор на Центъра за либерални стратегии

Очаквано. Конституционният ни съд излиза с решение, от което грамотните ни юристи ще се срамуват с години.
За 32 европейски страни, ратифицирали до момента Истанбулската конвенция, тя не заплашва правовата им държава, само за България тя се оказа заплаха.
Явно толкова ни е и правова държавата – щом една Истанбулска конвенция може да я заплаши.

Досега политическа власт в България не бе била грубо узурпирана само от партизански отряди с презокенаско евангелистко финансиране.

От утре и това последно унижение е факт.

Говори се за промиване на мозъци, но аргументацията на съдиите доказва, че не е имало мозъци за миене.

Обществото ни стигна дотам буквално да пребивава в наркотична пристрастеност към скандални фалшификации на реалността и прилежащите им масови психози.

Не се поколеба да жертва ликуващо най-уязвимите си членове заради поредната токсична доза ярост, възмущение, носталгия по несъществуващия ред на идеализираното минало и “ценности”, които и за миг не изповядва… Това опиянение, това човеконенавистно невежество ще ни се върне тъпкано.

Елисавета Белобрадова, основател на сайта “Майко мила”

Говори се, че утре [днес – бел.ред.] щели да обявят Истанбулската конвенция за противоконституционна. Не че някога въобще сме имали шанс реално да променим законодателството, така че жените, жертви на насилие в България, да имат някакъв шанс.
Но поне щеше да има една хартия, на която да пише, че сме се ангажирали да построим центрове, в които жените да могат да избягат с децата си.

Една хартия, на която щеше да пише, че побоят у дома е престъпление.

Едни листя, на които щяхме да се задължим да приемем такива мерки, че насилникът да може да бъде моментално изведен от дома и държан настрана, а не да убие клетницата от бой, докато не оттегли жалбата.

Такива неща.

И за да няма недоразбрали, ще кажа само едно. България е страна, в която жените не се харесват. Не държат на себе си. Не държат една на друга. Не излизат да се борят за правата си.

Защото никой на този свят не е длъжен никому. Всеки сам трябва да извоюва правата си. Правата на групата, към която принадлежи. Дали ще ее определен нация, дали ще са свободи за определена група – трябва да се бориш.

Жените изоставиха жените. Жените по върховете си плюха на съвестта.

Сега в този момент жените изоставят и майките на деца с увреждания. Дано майките издържат.

Това е ужасна драма за мен.

Как се изоставяме една друга, как нехаем, а утре може да са майките, дъщерите ни.

96 процента от битовите насилници са мъже. Това не е техен проблем, не тях ги боли.

Боли ги жените и ако жените нищо не направят, за да се защитят, значи така и трябва да бъде.
Господ дава, но в кошара не вкарва.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.