ВСС потвърди наказание за следовател Бойко Атанасов

Случва се навръх изслушването на кандидатите за европейски прокурор

SHARE

Известният следовател Бойко Атанасов получи първото си в кариерата дисциплинарно наказание. Днес прокурорската колегия на ВСС потвърди наложената му от градския прокурор на София Емилия Русинова „забележка“. Санкцията е заради „неетично отношение“ към заместника на Сотир Цацаров Иван Гешев.

Решението идва, след като Атанасов се кандидатира за европейски прокурор от България и попадна в списъка на осемте допуснати до изслушване. То ще е след броени дни, на 18 февруари. Останалите седем са Божидар Джамбазов от ВКП, следователят от Пловдив Дария Христова, Десислава Пиронева от СГП, Елка Ваклинова от СГП, Сава Петров от ВКП, Светлана Шопова-Колева от СГП, Теодора Георгиева от Административен съд – София-град.

Заради критиките към Иван Гешев срещу Бойко Атанасов имаше дисциплинарно производство пред ВСС, но през октомври 2018 г. то бе прекратено, а преписката изпратена на Русинова. Случи се в същия ден, в който кадровиците отхвърлиха кандидатурата на следователя за шеф на апелативната специализирана прокуратура. Вторият участник в този конкурс – градският прокурор Емилия Русинова, тогава изненадващо се оттегли от надпреварата.

Ще обжалвам днешното решение пред Върховния административен съд, реагира Атанасов пред “Де факто”. И се мотивира с факта, че е било нарушено правото му на защита – не е бил изслушан в хода на тази дисциплинарна процедура. Посочи също, че е наказан заради публичните изявления, че като ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев е сключвал „срамни споразумения“ с организираната престъпност.

* Препубликувано от “Де факто”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.