ВСС не прие предложението на Лозан Панов за нова процедура. Предстои ново...

ВСС не прие предложението на Лозан Панов за нова процедура. Предстои ново гласуване само за Иван Гешев

SHARE

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли с 20 на 4 гласа предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за започване на нова процедура за избор на главен прокурор. Това означава, че предстои ново гласуване на единствената кандидатура на Иван Гешев.

ВСС днес разглежда върнатия от президента Румен Радев избор на Иван Гешев за главен прокурор. И днес събитието преминава на фона на протести и контрапротести, придружени от масирано полицейско присъствие.

Още с неговото начало членовете на ВСС започнаха обсъждане на евентуалните следващи стъпки – дали да бъде започната нова процедура по избор на главен прокурор или да бъде прегласуван изборът на Гешев.

„Длъжни сме да инициираме нова процедура за главен прокурор“, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той каза също, че пленумът на ВСС трябва „да чуе“ думите на президента и да не превръща неговата роля в „нещо като нотариат, който слага печат и заверява решенията“.

Главният прокурор Сотир Цацаров призова колегите си в съвета да пристъпят към гласуване за това дали да бъде започната нова процедура по избор на главен обвинител или настоящата да продължи.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който председателства ВСС, каза, че нова процедура може да се започне само след повторно негативно гласуване.

„Повторно означава същото предложение, не различно предложение… Повторно в случая на конституционната разпоредба означава и защита на кандидата”, каза Кирилов.

Последва гласуване, в което 20 от членовете на ВСС подкрепиха прегласуването на единствената кандидатура на Иван Гешев, а само четирима от тях бяха за започване на нова процедура.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.