ВСС единодушно освободи Цацаров като главен прокурор

ВСС единодушно освободи Цацаров като главен прокурор

SHARE

Единодушно и без дебат и обсъждане пленумът на Висшия съдебен съвет прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа “за”. Точката бе последна в дневния ред, след като в сряда парламентът реши със 165 гласа “за” Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия. Веднага след избора Цацаров подаде оставката си пред съдебния съвет.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри заседанието на пленума, докладва молбата на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде освободен от поста и помоли тя да бъде гласувана като първа точка, а той самият да бъде освободен от задължението да води заседанието. Самият Цацаров не присъства.

Единствено представляващият ВСС Боян Магдалинчев взе думата и обясни, че по същество става въпрос за оставка и тя не се коментира, а само се гласува, за да може да се изпрати предложение до президента Цацаров да бъде освободен с указ, който трябва да се обнародва в Държавен вестник.

След гласуването министър Кирилов напусна заседанието.

Процедурата продължава с указ на президента Румен Радев, който трябва да освободи Цацаров предсрочно от поста, а след това документът да бъде обнародван в Държавен вестник. В интервю за Би Ти Ви снощи президентът даде знак, че не възнамерява да бави указа.

Така се оказва възможно още следващия вторник (когато излиза редовният брой на Държавен вестник – бел. ред.) Цацаров да оглави официално антикорупционната комисия и да даде зелена светлина за незабавното встъпване в длъжност на досегашния си заместник и вече избран за нов главен прокурор Иван Гешев. В сряда пред журналисти Цацаров напомни, че президентският указ за назначаване на Гешев няма дата и постът може да бъде зает в момента, в който се оваканти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.