SHARE

След заплахи, искания на оставки, преговори, продължили до късна вечер, управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти” оцеля, а оставките на тримата министри, подадени след трагедията в Своге, ще бъдат обсъждани следващия понеделник.

“Може да сме различни, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС и БСП обратно във властта. Емоционални сме и изпадаме в някои крайности”, заяви вицепремиерът Каракачанов – сантимент, дори изразен от президента Радев, който също бе против нови избори, защото “нямало алтернатива”. 

Настоящото управление, изглежда, има два отличителни белега – непрестанни (често корупционни) скандали и епично (често влошаващо ситуацията) реагиране на всеки един от тях. 

1) Есенна смята на кабинета, изглежда, е била замисляна отдавна, а и е традиционна практика всяко правителство да се ремонтира на втората година от своето управление. Нормално бе и ремонтът на това да се случи след европредседателството.

2) Борисов реши да се възползва от събитията (поредната криза в лицето на трагедията в Своге), като поиска оставките по-рано от очакваното. 

Борисов е в ступор от сривовете на толкова много места едновременно, при това без да го клати опозиция и дори президентът Радев. 

Затова премиерът изглежда реши, че ще му дойде дюшеш да си направи и без това планираната смяна в кабинета сега. Смяната му идва дюшеш и заради стачката на Босия – хем не маха Московски заради това (което е правилно, предвид факта, че актове като гладната стачка не трябва да бъдат признавани за легитимни или героизирани), хем Босия беше го вече подкарал на умиране. 

Борисов е ситуационен играч и реши, че ще отиграе събитията ситуационно, с което си навлече повече проблеми, отколкото решения.

Управлението се оказа напълно неспособно да овладее кризите в страната. Турбуленциите се случват, защото колабираха системи под напора на тоталната некадърност. Фактът, че това се случва след европредседателството, е напълно случаен (всъщност те се случваха и по време на европредседателството).

Президентът Радев и неговата свита си пролича, че търсят начин не просто да свалят правителството, но да го направят в момент, в който БСП ще може да измести ГЕРБ. 

За това решиха, че ще играят уж на терена на Борисов – няма нужда от нови избори, защото няма избор – което е опорката на ГЕРБ. Как обезвреждаш опорки – като ги припознаеш. Кой може най-добре да направи мръсно на ГЕРБ с тяхната опорка? Нинова? Не, Радев.

В крайна сметка – всички имат интерес това правителство да остане. 

За Радев и БСП то генерира само кризи – от некадърност и безхаберие – колкото повече стои, толкова повече точки трупа в техния актив, без те да са направили нито крачка в правилната посока. 

Всичкото патрЕот – защото такава им е повелята от Кремъл – никой не може да бъде сигурен, че утре ще има шанс крайно националистическа формация с руско финансиране да има двама вицепремиери и една Златка за разкош. 

ГЕРБ, защото още не са се преструктурирали и не са решили като как ще го играят следващия мач – новите им “структури” са крайно ненадеждни, старите им останаха верни, но им се възлага работа за умни и се дънят. 

И зад ъгъла дебне Слави.

SHARE