SHARE

Върховенството на правото, глупако!

Това трябва да се напише на стената на премиерския кабинет. То е ключът към Шенген, еврозоната, банковия съюз, еврофондовете, а скоро и общата политика по сигурност и следващия етап на интеграция на ЕС изобщо.

Преди 10 години ни пуснаха в ЕС с компромис в тази област и сега заради наглия отказ от съдебна реформа точно тя се изправя като нова граница между българите и тяхната по право Европа. Върховенството на правото е линията, която ще разграничи онези, които ще вървят напред, от онези, които ще останат в периферията, както изрично каза и Макрон преди дни.

Аз обаче съм прекарал достатъчно време в този кабинет, да опитвам да обясня всичко това на този премиер. Помня как Цацаров крещеше и заплашваше при всяка идея за реформа на прокуратурата. Помня как Борисов веднъж ми каза: “Ицо, стига с тая конституционна реформа! Дай да строим съдебни палати! ‘Найш ли колко е хубаво…”.

Проблемът не е, че Борисов е глупав или не знае. Проблемът е, че е вграден в корупционния модел като мома в основите на мост. Разрушаването на модела значи край и на самия Борисов (заедно с Пеевски, Доган, Цацаров, кандидат-цацаровчетата, Корнелия и цялата висша държавна, партийна и “бизнес” номенклатура). Съответно оцеляването на корупционния модел е основна кауза на Борисов и тази номенклатура. Но корупцията вече не е само кражба на пари. Тя е ограбване на бъдещето ни. Ако оставим тези хора да продължават така, те не само ще ни изтласкат от ЕС, но и ще ни превърнат в заден двор на Путин и Ердоган.

Това управление е основен източник на нестабилност, корупция и геополитическа несигурност за страната. Демонстрира го ежедневно. Време е да си ходи! България може и заслужава много повече от тази унизителна агония…

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)