SHARE

Одобрението към ЕС остава изключително високо в Полша и Унгария въпреки задействаната процедура срещу правителството на Виктор Орбан, показват първите проучвания след вота от миналата седмица на Европейския парламент.

На 12 септември за първи път в историята на ЕС Европейският парламент прие, че в Унгария са нарушени основополагащите ценности на съюза от страна на Виктор Орбан и унгарското правителство.

Това е най-сериозната стъпка, предприемана срещу държава членка по чл. 7 от Договора на ЕС – чиято крайна санкция е отнемане на правото на глас на страната.

Макар този ход да засвидетелства критиката на ЕС към надигащия се олигархичен модел и погазването на демокрацията и върховенството на правото, то редица смятаха, че това ще подсили евроскептичните сили в Унгария и Полша, която е заплашена от същата процедура.

Това обаче се оказа далеч от истината. Проучване на местната социологическа агенция Pulzus за Euronews показва, че  56% от унгарците одобряват решението на Европейския парламент, а само 24% са против.

По-общо проучване в Полша на Europe Elects и Millward Brown показва изглючително висока подкрепа от страна на поляците за оставане в ЕС – 89% са “за” оставане, докато само 11% искат да напуснат съюза.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.