Вотът в страната

Вотът в страната

SHARE

204 495 са хората с право на гласуванев Русенска област. Те са разпределени в 348 секции, като 6 от тях са в Covid отделенията на болниците. Изборният ден  започна нормално. Няма сигнали за нарушения. През седмицата стана ясно, че има недостиг на хора, които да се включат в секционните комисии в Covid -отделенията на болниците и в мобилните екипи при карантинираните, но с началото на изборния ден всички проблеми бяха изчистени- навсякъде има по трима или петима членове, а във Ветово са дори седмина. В болница “Медика”, където има и зелен коридор за ваксиниране, хората, които са на лечение от корона вирусната инфекция, имаха възможност да гласуват още от ранните часове на деня. 108 души, поставени под карантина, ще имат право да гласуват в мобилни секции.

8.02 процента избирателна активност е отчетена в област Перник към 10 часа, съобщи председателят на РИК Надя Боянова. Изборният ден протича нормално. Няма сигнали за нарушения. 109 002 са избирателите в региона – с около 6 000 по- малко в сравнение с изборите през 2017 година.

 

6.5 процента е избирателната активност в Благоевградска областкъм 10 часа. Най-висока е тя в Банско-14.6%, а най- малко са гласувалите в общините Благоевград – 3.7% и Петрич – 4.6%  от имащите право на глас.  23-ма членове на СИК не са се явили  в секциите при отварянето им. Тече процес на замяна от страна на политическите партии, обявиха от Районната избирателна комисия. Сигнали за  проблем с машините за гласуване. Не са регистрирани и сигнали за нарушения на изборния процес. От щаба на  една от партиите, участващи в изборите, съобщиха, че в Сандански е разбит партийният офис. Полицията работи по случая.

 

8,9% са гласувалите в Силистренска област към 10ч., съобщават от РИК. Това са 10 339 души от включените в избирателните списъци 117 109. В Силистренско гласуват в 236 секции, като подвижните за хора с увреждания са 6, а за карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса – 9.

В първите минути на изборния в две секции в Смолян е прекъснало електричеството. Без ток за около 5 минути са били 22-а и 23-а секция в квартал Райково в областния град, но това не е попречило за откриване на изборния ден. Нормалното електрозахранване е възстановено. Начало на изборния ден в област Смолян е обявено във всичките 286 секции, съобщиха от Районната избирателна комисия. Според предварителните избирателни списъци, гласоподавателите в областта са 100 057, като електоратът в областта е намалял с над 6000 души спрямо предишните парламентарни избори през 2017 година. Общо 7 са секциите в болници в областта, включително и в отделенията за пациенти с коронавирус. Формирани са 9 подвижни секции за хора с увреждания и 7 за карантинирани. 16 секции са достъпни за избиратели със затруднения в придвижването и за хора със зрителни увреждания. Машинен вот е осигурен в 138 секции

Коалиция сигнализира, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата.

 

Всички 506 секции в Стара Загора отвориха в 07.00 часа. Избирателите в областта са 289 232. Право на глас имат 144 167 души. Секционните комисии в Общината са 213, след като от РИК-Стара Загора са заличили една от предварително обявените. Най-възрастният избирател е дама на достолепните 105 години, която ще има право да упражни правото си на глас в секция № 71. Най-възрастният господин е 103-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 74-та Секционна избирателна комисия.

Над 157 000 души са гласоподавателитев област Враца. От Районната избирателна комисия съобщиха, че е създадена организация за нормално протичане на изборите в условията на епидемична обстановка. Разкрити са 300 стационарни и 23 подвижни секции за хора с увреждания и още 7 подвижни секции – за поставени под карантина. Ще може да се гласува в 12 секции в здравни и социални заведения. От тях 5 са в Covid отделения и една във Врачанския затвор. В секционните комисии са ангажирани над 2500 души, каза Боряна Стаменова – председател на РИК-  Враца.

 

Няма засилен трафик от Турция до Кърджали по редовните автобусни линии. Причината са наложените ограничения заради Covid-19, които в Турция се изразяват в пълен локдаун през почивните дни. Според местни жители това означава, че едва ли ще има масов поток от изселници. Причина за това са и скъпите PCR тестове и евтината турска лира. За изборите днес  няма принцип на уседналост, за разлика от евровота. Избирателите по списък в Кърджали са близо 270 000, но реално се очаква да гласуват 3 пъти по-малко.

В област Силистра ще се гласува в 221 секции, подвижните – за хора с увреждания са 6, за карантинирани или поставени под изолация, заради коронавируса също са образувани 9 мобилни секции. Според избирателните малко над 117 000 души имат право на глас в региона. Пряк ангажимент в охраната ще имат 230 служители на МВР. С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите ще се предават в спортния салон на Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра. За 4 места в парламента се борят 130 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети.

В Бургас гласоподавателите са 361 137. Разкритите секции са 738, като само 131 от тях са без машини за гласуване. 222 души са под карантина и ще гласуват в 8 подвижни секции. 230 души в болниците също ще гласуват.

Избирателите във Варна са 406 000. 432 са кандидатите за 15 мандата от 3 многомандатен район. 30 са партиите и коалициите, които участват в изборите днес.  Всички 670 СИК са започнали работа нормално. В 543 може да се гласува с машина. 9 са мобилните комисии за избиратели под карантина,12 – за хора с увреждания. Шест са комисиите в Covid отделения на здравните заведения. Стана ясно, че един от кандидатите се е явил пред секционна комисия в квартал “Виница” с готови напечатани жалби преди началото на изборния ден и е казал, че ще пусне жалбите до всички инстанции. Не е ясно какви са проблемите в тях.

Изборният ден в област Сливен започна нормално. Всички секции отвориха навреме при спазване на медицинския протокол. Право да гласуват имат 172 169 избиратели. Избирателни секции има в домовете за стари хора в затвора, за лежащо болни във Военната болница, в Covid-отделенията и трите големи болници в града. В 248 от 304 секции се гласува и машинно.

 

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област. Всички 244 секции са отворили навреме в 159 от тях ще може да се гласува и машинно. За четирите мандата на района се конкурират 133 кандидати. Избирателите, в сравнение с предишните парламентарни избори, са намалели с близо 6700. “Имаме направени 6 смени в СИК по отношение на членове, които не могат да се явят. В 7 СИК има все още неявили се членове”, поясни председателят на РИК- Ямбол Екатерина Янева.  В две лечебни заведения са открити секции за Covid-пациенти. Образувана е и една подвижна секция за поставени под карантина. Заявка за нея са подали 17 избиратели. Справките на РЗИ от последните дни показват, че на домашно лечение и под карантина като контактни са над 2000 души и те няма да гласуват. Общият брой на избирателите в областта е 108 882.

Малко над 313 000 са гласоподавателите в Благоевградска област. Изборният ден започна нормално. Разкритите секции – 577.  В 440 СИК ще се гласува и машинно. 10 са подвижните секции за хора с увреждания. 8 екипа ще осигурят вота на избирателите под карантина. Във всички болници от областта също са разкрити секции.

6 535 са избирателите в благоевградското село Бело поле,  като местните жители с право на глас  са малко над 200. Останалите са граждани на Северна Македония с български произход, които имат адресна регистрация в селото, но не идват да гласуват. В село Бело поле избирателната активност не надхвърля 3 процента, а сега се очаква още по-слаба активност. Кметът Иван Стойчев алармира в “Хоризонт”, че българите в Северна Македония са подложени на “небивал натиск” като им се отнемат българските лични карти и шофьорснки книжки. Това, според него, е причината да не гласуват в секциите, разкрити в Македония.

Изборният ден в област Добричзапочна нормално. Има секции, в които членове не са се явили, но навсякъде е осигурен необходимият кворум. Общият брой на СИК е 384, от тях в 247 може да се гласува и машинно. Избирателите с право на глас са 176 273-ма, с около 8 000 по-малко в сравнение с изборите през 2017 година. В осми МИР Добрич за едно депутатско място се състезават 34 кандидати. Един сигнал е бил подаден до този момент за ненавременно започнала работа на машината, заяви председателят на РИК Цонка Велкова. В две от спортните зали на комплекс „Добротица“ ще се приемат протоколите от СИК. Само в 3 от осемте общини в област Добрич са сформирани подвижни секции за гласуване за хора под карантина – Добрич, Балчик и Тервел. По данни на РЗИ-Добрич общо 2066 жители на област Добрич над 18-годишна възраст са установени като положителни или контактни на заболели от Covid-19.

В област Ловеч изборният ден започна нормално. Разкрити са 7 секции в Covid–отделенията на болниците и 4 подвижни за хора под карантина. 119 149 жители на областта избират петима народни представители. В 176 избирателни секции от общо 275 се гласува и машинно. В първите часове на изборния ден няма струпване на хора пред секциите. Няма и сигнали за нарушения в изборния ден.
Във всички секции в Пазарджишка област изборите започнаха навреме, въпреки че във 20 от тях част от членовете на комисията не се явиха. Липсата им не се е отразила на необходимия кворум, за да стартира изборният процес, обявиха от РИК. Тази сутрин единствената машина във село Ветрен дол бе иззета заради технически проблем. Гласуването в селото ще се извършва само със хартиени бюлетини.
В област Видин изборният ден е открит във всички 253 избирателни секции. 86 726 души са гласоподавателите в региона. Разкрити са 253 избирателни секции за гласуване. 12 от тях са подвижни.

Изборите във Врачанско започнаха в 7 часа. Навсякъде в областта са били отворени секционните избирателни комисии. На няколко места членове на СИК-ове не са отишли на работа.

Всички 301 секционни избирателни комисии са отворени в област Монтана. 122 987 са гласоподавателите в област Монтана. През седмицата пристигнаха 123 000 бюлетини. Желаещите  могат да гласуват и електронно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.