SHARE

От Кристина Домозетова във Фейсбук

Кампанията “Направи го сега” е абсолютният пример за това “Какво не е наред у нас?”.

Малоумните послания и визия ще оставя на маркетинговите специалисти, убедена съм, че копирайтърите тихо замлъкват от творческия гений, съизмерим само с този на “Ягодай!” и “Тиква си сладка”.

За мен тази кампания е порнография и подигравка с нас, българското население в репродуктивна възраст. Малко факти:

– Тази кампания върви около месец след като малко дете със синднром на Даун и злокачествено раково заболяване почина вследствие на забавянето на одобряване на лечението му от съответните здравни органи. Фондът за лечение на деца в чужбина е в плачевно състояние, след повторна смяна на мениджмънт, разкрития за непрозрачни сделки, тежка администрация и какво ли още не.

– Тази кампания стартира в същите дни, в които баща е арестуван за това, че метна 5-годишното си дете от мост. Този баща е под 30 години, майката – също. И двамата са българи между другото, явно има значение за кампанията. Нека припомня, че това е втори подобен случай, причините и в двата случая са свързани с насилие в семейството, безработица на бащата, ниска финансова култура.

В държава, в която нивото на здравеопазването и образованието падат главоломно, НЯМАТЕ ПРАВО да призовавате хората да имат деца, особено във възраст, в която човек е по-склонен на импулсивни решения, без осмисляне на последствията. Да имаш дете не означава да си привлекателен и да имаш по-големи гърди. Не означава баба ти и майка ти да са доволни. Детето означава отговорност за ЦЯЛ ЖИВОТ. Означава по-малко пари за пътуване, дрешки, храна. Означава недоспиване, нерви, потенциални семейни проблеми поради тези фактори – преди да промотирате раждането на дете като закупуване на стока, направете изследване колко подготвени са хората преди 30 години за тези фактори.

Положителната демографска крива няма да дойде от малоумни реклами. Ще дойде от адекватна социална политика на ДЪРЖАВАТА, която инвестира в развитие на образователната система, адекватно здравеопазване, законодателство, ориентирано към превенция на децата и жените (и всички други хора в риск), грижа към психичното и емоционално състояние на родителите и децата, интеграция на малцинствата… Докато тези неща не са налице, поощряването на безхаберна раждаемост е един циничен абсурд!

Срам ме е от тази кампания!!!
#децатанесастока

Здравейте,Аз и сутиенът ми от годините на майчинството сме на Граф Игнатиев 11, адресът на ДНК. Уви, сутиенът беше…

Публикувахте от Kristina Domozetova в Понеделник, 8 юли 2019 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.