SHARE

Управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти” обсъжда кой да заеме позициите в МВР, транспорта и регионалното развитие, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри в края на миналата седмица. 

От ВМРО и “Атака” оказват натиск за министър на вътрешните работи да бъде назначен близкият до Пеевски бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това научи “Терминал 3” от свои източници.

Светлозар Лазаров бе назначен за главен секретар на МВР при министър Цветлин Йовчев в правителството на Орешарски, а през 2017 г. стана национален координатор на ПП “Атака”. Непосредствено преди партийноти си назначение Светлозар Лазаров е посетил хотел “Берлин” за среща с Делян Пеевски. За срещата свидетелства постовата охрана на НСО пред печално известния столичен хотел. 

Лазаров е открит привърженик на режима на руския президент Путин, като в началото на годината получихме сведения, че бе готов да оглави нова патриотична формация, която да се яви на изборите под името Консервативен патриотичен блок “Обединена България”.

Споделяте ли русофилството като идеология? – Да, разбира се!” – това е директният отговор на Светлозар Лазаров,  нарочен от ВМРО и “Атака” за бъдещ министър на вътрешните работи, на въпрос на български журналист.

Това всъщност не е новина за никого, след като “патриотичната кандидатура” стигна до поста главен секретар на МВР именно по време на правителството, назначило Пеевски за шеф на ДАНС и работещо усилено за реализацията на корупционния проект от огромно геостратегическо значение за Русия, “Южен поток”. Лазаров  започна партийно-политическа кариера през 2017 г. на форум на партията на Путин “Единна Русия” под надслов: “Какво ни обединява? – Руските традиционни ценности – основа на нашето единство. Съхранявайки традициите, създаваме бъдещето”. 

Все още не е известно каква е позицията по номинацията на Лазаров от страна на ГЕРБ и движението на Валери Симеонов – НФСБ, което пък също е част от “Обединени патриоти”.

Светлозар Лазаров и представителят на незаконната кримска власт Георгий Мурадов, 2018 г.

Тази година Лазаров участва на Икономическия форум в Санкт Петербург, където се срещна с непризнатата от България и западния свят кримска администрация в лицето на “вицепремиера на Крим” Георгий Мурадов, както е титулуван последният от партийния сайт на “Атака”, анонсиращ участието на Лазаров на форума.

“В рамките на Икономическия форум националният координатор на “Атака” е провел серия от срещи с представители на администрацията на Путин и на банковия елит в Русия”, пише на сайта на “Атака”.

“Светлозар Лазаров се е срещнал със Сергей Глазиев, съветник на Путин по регионалната икономическа интеграция и член на борда на централната банка на Русия, както и с Андрей Белянинов, шеф на Евразийската банка за развитие. Белянинов, който бе начело на Федералната митническа служба на Русия в продължение на 10 години, сега управлява инвестиционен портфейл в размер на почти 3 милиарда долара. А енергетиката е един от ключовите отрасли в стратегията за кредитиране на Евразийската банка”, допълва партийният анонс

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.