Владислав Горанов: Няма причини да подавам оставка

Владислав Горанов: Няма причини да подавам оставка

SHARE

Когато министър-председателят е поискал оставката на някой, той дали ще я подаде или не е без особено значение. Персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, каза пред журналисти след дебатите по вота на недоверие министърът на финансите Владислав Горанов. В същото време той заяви не вижда основания да му бъде искана оставката в този момент.

“Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект – интеграцията в Банковия съюз и приближаването към еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания”, заяви Горанов.

Той не приема и критиките, че има обвързаност с ДПС.

“Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел”, категоричен беше финансовият министър.

Той допълни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи.

За протестите, финансовия министър коментира:

“Доколкото има една легитимна част от млади хора, които нямат политическата памет за действията на сегашната опозиция в ролята на БСП, техният справедлив гняв трябва да бъде уважен, но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, което е добре подплатено и финансирано от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление”.

“Не мисля, че това, което българският президент призова – да не се спазва Конституцията, а да се върви към друг ред и по друг начин да се сменят правителствата в България, ще му изиграе лоша шега за в бъдеще. Има основни принципи, които трябва да се спазват и когато те бъдат нарушени няма отговор какво се случва после, каза още Горанов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви от своя страна, че е готов да поеме политическата отговорност, но защити колегите си Младен Маринов и Владислав Горанов, които по думите му са направили много:

„Аз наистина не разбирам защо обаче колегата ми Горанов и Младен Маринов трябва също да носят този печат, защото вижте, първо по отношение на министър Горанов и неговия екип, те направиха изключителни неща за България. По отношение на Младен Маринов има грешки. Това е тежка система, но Младен Маринов е израснал и е научил в всичко в тази система и не считам, че е редно такова отношение към тези двама министри“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира дебатите по вота на недоверие и протестите пред парламента:

„Бих ги коментирал като рехави – и дебатите, и протестите, пък и не виждам кой знае какво напрежение. Нека да са по площадите. Какво лошо има? Аз не виждам, само че да се спазват законите за провеждането на публични мероприятия, да се пускат уведомления, да се уведомяват гражданите на София коя улица и кое кръстовище ще се затвори, за да знаят, а не тази анархия и вакханалия, която блокира столицата с часове всеки ден“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.