ВКП иска от Държавния департамент повече данни за трима от санкционираните по...

ВКП иска от Държавния департамент повече данни за трима от санкционираните по закона Магнитски

SHARE

Върховната касационна прокуратура е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на трима българи – бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски и подалия оставка зам.-шеф на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков, бяха наложени санкции по закона “Магнитски”, съобщи БТА, като се позова на източници от прокуратурата.

Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те са поискали повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.

Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона “Магнитски” те вече са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми. Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да правят бизнес там. Запорирани са и сметките им в американски финансови институции.

Първо НАП, а после и финансовото министерство извадиха списъци на лицата, които потенциално биха попаднали под ударите на закона “Магнитски”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.