SHARE

В момент, в който Русия е държана под отговорност от партньорите на България в ЕС и НАТО за:

– анексиране на територия от чужда суверенна държава
– поддържане на военен конфликт в Украйна
– военни акции в Грузия и Молдова
– намеса в политическия процес на западните страни, включително в България
– хакерски атаки над ключови за функционирането на Запада системи, включително в България
– деградиране чрез своите олигарси и корупционни механизми на демокрациите в Източна Европа, включително в България
– пропагандна война, включително обвинение на 13 руснаци за извършване на мащабни кампании за сеене на раздор в американските избори и тези на други страни
– разследвана е от властите на САЩ за сътрудничество с предизборна кампания
– финансирала е кампании в други държави, между които и тази на Марин льо Пен във Франция
– поддържане на режима на Асад в Сирия, отговорен само в последните дни за поредна химическа атака над своите собствени граждани
– химическа атака в Солзбъри, Великобритания, застрашила живота на над 20 души.

Българският президент решава да отиде в Русия на 21-22 май, с което става първият европейски лидер от “преизбирането” на Владимир Путин, който ще се срещне с руския президент.

Българският президент, за чиято номинация също има сведения, че е била оркестрирана от руските служби под ръководството на Института за стратегически изследвания, чийто директор през 2016 г. ген. Леонид Решетников се среща с Корнелия Нинова и ѝ връчва профил на кандидат и стратегия за неговото избиране, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г., а впоследствие информацията бе допълнена и потвърдена от Wall Street Journal.

Това е не само еднозначен акт на захвърляне на националните интереси на България – а именно да бъде надежден партньор на НАТО и ЕС. Това не само подхранва хибридната война и опитите ѝ да посее раздор и подготви страната за излизане от евроатлантическото ѝ семейство.

Това действие на президента е в пълно противоречие с Доклада за национална сигурност, публикуван от Министерския съвет през 2017 г., в който се посочва, че:

Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа.

Както и че: „Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.“

И най-вече – в един от най-критичните моменти между Русия и Запада българският президент еднозначно показва с визитата си на чия страна застава. Действие в пълен синхрон с досегашните му външнополитически визити, на които основната му цел бе да лобира за свалянето на санкциите срещу Русия.

Президентът на България е избран, за да служи на интересите и бъдещето на България, а не да легитимира и обслужва авторитарни режими, заплашващи нейното и на нейните партньори развитие.