SHARE

БСП представи заявката си за управление на България (и предстоящите европейски избори)  тази събота в НДК. Лидерът Корнелия Нинова се обяви за отмяна на плоския данък, поставяне под въпрос дали България трябва да приеме еврото и повече държава в икономиката.

Събрахме водещи реакции от социалната мрежа по темата.

Евгений Кънев, доктор по икономика

БСП предлагали “не алтернатива на ГЕРБ, а на системата на целия преход“. Основен акцент – казва Нинова – е запазване на държавната собственост върху стратегически активи като летище София.

Изглежда нищо старо не е забравено и алтернативата е БКП преди прехода: Държавната собственост като източник на благоденствие на партокрацията. Куриозно – сегашното състояние на държавното летище прекрасно илюстрира социалистическата визия за България.

Но това не е върхът. Нямало да се допусне в училищата “третият пол”(!?!) , а само християнските (!?!) семейни ценности.

И тази антична носталгия, добре подправена с фалшиви новини е бъдещето, което ни готвят.

При такава опозиция ГЕРБ може да векуват.

***

Капитализмът и демокрацията могат да бъдат в устойчива синергия само в условията на реформираната държава на благоденствието* – силна средна класа, минимум хора извън икономическия и гражданския (!) оборот и справедлив принос на капитала към държавата (вместо само обратното). Това е най-голямото политическо предизвикателство в епохата на дигиталните технологии.

Когато само капиталът е важен – резултатът е концентрация на богатството, олигополизация на свободния пазар и глобален контрол на няколко корпорации. И които раждат техния противовес – диктаторски режими с държавен капитализъм. А жертвата е демокрацията и в крайна сметка – свободата.

Въпросът на XXI в. – ще успее ли наднационалната демокрация да “приюти” глобалния капитал? Т.е да се реши сегашният конфликт между глобалната икономическа и националната политическа система…

Европейският съюз е първият опит в това отношение. Затова неговият успех и нашата успешна интеграция са съдбоносни.

Алтернативата е ясна – да сме като сива зона, част от периферията и болт в системата на някой авторитарен режим. Пропагандните социал-патриотарски внушения за “собствен път“ и “независима България” са всъщност прикрита покана за добре дошли към такива режими (а някои дори не са си тръгвали).
…..
*Новата държава на благоденствието е днешна Скандинавия – либерална икономика без социални ангажименти, гъвкав пазар на труда – за да бъде адекватен на икономическите тенденции, но и държавна помощ за всички освободени от бизнеса, за да могат да се преквалифицират за нова икономическа роля. Алтернативата в голяма степен е социална поляризация, брожения и мека или твърда диктатура. [бел. авт.]

Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания, бивш посланик на Република България в Русия:

След като чух визията на БСП за България, се помислих колко щастлива е България, че не се развива според тази “визия”.

Да бяха дошли на Софийското бизнес училище, което направихме с Нов български университет, да разберат къде е светът и къде са те.

Убийствено скучни, изтъркани идеи, никаква свежа мисъл. Всичко, което казват, е вече чуто, пробвано и доказано, че или не работи, или ако някога е работило, то сега е неприложимо.

Пълен пиар – проблемът е познат, тъй като са част от Системата, не могат нито да я променят, защото трябва да променят себе си.

А джендърската бележка бе върхът на посредствеността – като няма съществителните – т.е. съдържание, ураааа! на прилагателните, на популистични мантри.

Аналогови политици, аналогова партия в дигиталната ера.

Битката им с ГЕРБ е само за да получат поредния достъп до публичен ресурс за лично обогатяване. И сега голяма част от партията се облагодетелства, по брой на милионерите никой не може да ги бие, но изпуснаха държавната администрация и не могат да уредят масовото членовете си, поради което ги губят.

Това е битката – не могат да предложат на членовете си власт, която те самите да конвертират в пари. ГЕРБ ги измести. Вижте кои стояха днес в “президиума” и си отговорете кое им е “новото”?

***

Сутрешен неделен анализ на шансовете ни да въведем “еврото”.

БСП официално възприе позиция против “еврото”. Дотук добре. Обикновено каузите, зад които застават, са губещи. Но все пак става дума за следващия, логичен етап в евроинтеграцията. Нинова търси “анти-ГЕРБ” тези без разбор, стават смешни дори с всеядството.

А все пак става дума за партия, която е системна.
ГЕРБ не могат да реализират това членство, защото след 10 години страната ни е тотално блокирана от корупция, подобна България няма как да бъде приета никъде.

ГЕРБ няма да се променят – те дори не са партия, всеядни се – нямат идеология, няма профил, тоталният политически хамелеон. Единственото сигурно е, че властта е лепилото, което ги държи заедно.

След всичко казано – мислите ли, че ще влезем при тези партии в Еврозоната, в Шенген?

И ако отговорът е не, потърсете алтернативите. Има ги. И в никакъв случай не давайте гласа си за горните партии.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.