Виетнам въведе кодекс на поведение в социалните мрежи

Виетнам въведе кодекс на поведение в социалните мрежи

SHARE

Виетнам въведе днес национални препоръки за поведение в социалните медии, които насърчават хората да публикуват позитивно съдържание за страната и изискват държавните служители да съобщават на ръководителите си за „противоречива информация“, предаде Ройтерс.

Кодексът забранява постове, които нарушават закона и „засягат интересите на държавата“. Отнася се за държавните организации, компаниите зад социалните медии и всички техни потребители във Виетнам.

„Използващите социални медии се насърчават да популяризират красотата на виетнамските пейзажи, жители и култура, както и да разпространяват добри истории за добри хора“, се посочва в кодекса, който се съдържа в решение на министерство на информацията с дата 17 юни.

Не е ясно до каква степен решението е правно обвързващо или как ще бъде налагано.

През ноември м.г. Ройтерс съобщи, че виетнамските власти са заплашили да закрият „Фейсбук“, ако социалната мрежа не се съгласи да цензурира повече местно политическо съдържание в платформата.

Виетнам е сериозен пазар за „Фейсбук“, който има около 60 млн. потребители в страната и генерира приходи от около 1 млрд. долара, според запознати източници.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.