SHARE

Полският премиер Матеус Моравецки днес участва в дебат пред Европейския парламент по повод бъдещето на Европейския съюз. Темата бе изместена от събитията от последния ден в Полша – съдебната чистка и опитът да бъдат отстранени почти 40% от върховните съдии в принудително пенсиониране, довел до конституционна криза след отказа на председателя на Върховния съд да се съобрази.  

В този контекст лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад държа реч за състоянието в Полша и бъдещето на ЕС, която публикуваме с акценти на редакцията:

Трябва да ви кажа, толкова пъти съм говорил за Полша в пленарната зала, че днес ще се концентрирам върху бъдещето на Европейския съюз. 

Вчера в дебат със сънародника ви [председателя на Европейския съвет] Доналд Туск наблегнах на това, че все повече и повече хора осъзнават, че когато говорим за бъдещето на Европейския съюз – всъщност има надигащ се нов световен ред. 

И това е световен ред, в който Европа е сама за себе се – все повече и повече. Нека признаем това. 

Имаме Путин с военни блянове. Имаме китайския лидер, който се номинира за доживотен император. И имаме Тръмп, който открито поставя под въпрос трансатлантическите отношения и правейки това – нека си го признаем – поставя в опасност сигурността на Европейския континент. 

И, мисля, поради тази причина трябва възможно най-бързо да изградим европейска отбранителна общност. И за да няма неразбирателство, г-н премиер, не като орган, който да се съревновава с НАТО, а като европейски стълб на НАТО – за да подсили НАТО. И да даде възможност на европейците да действат сами. 

Но трябва да знаете, европейската отбранителна общност – и със сигурност това ще подкрепите – не може да бъде просто – как да го кажа – обединение на няколко военни бюджета или бройка танкове или бройка самолетоносачи. 

Европейската отбранителна общност трябва най-вече да защитава европейската територия, да защитава европейските интереси с живота на европейци. 

И това означава, че подобна Европейска отбранителна общност може да работи като такава само при едно условие. И то е, че ние споделяме едни и същи европейски ценности. Същите европейски демократични принципи, същото върховенство на закона, същита правила на играта, които са толкова основополагащи за обществата ни. 

Само тогава подобна отбранителна общност може да работи и защитава интересите ни. 

Затова и бъдещето на Европейския съюз, и това е посланието ми към вас, г-н премиер, е повече от единен пазар, повече от обща валута и дори повече от свободата на движение на хора. 

Нека го кажа най-прямо – то е общност от ценности. И трябва да съм откровен, че слагането на съдии под политически контрол няма място сред тези ценности – трябва да знаете това.

И това не е въпрос на традиции, защото аз също харесвам традициите, но това не е традиция, а въпрос на принципи на нашата общност. 

И не ме разбирайте погрешно, г-н премиер, реформа на съдебната система е категорична цел, легитимна цел. 

Но принуждаването на съдии да се пенсионират, подчинявайки ги на волята на управляващото мнозинство, никога не може да бъде част от подобна реформа. 

И това, което направи полското правителство през последните три години, е системно да ликвидира демократичните проверки и баланси. 

И това не го казвам аз, това не го казва този парламент, а Венецианската комисия, която казва ясно и точно, че вашите реформи – и цитирам Венецианската комисия, от която сте част:

“[Полските реформи] имат впечатляваща прилика с институциите в Съветския съюз и сателитите му.”

И мисля, че казанато обобщава всичко дотук. 

Затова, наместо да продължавате да отхвърляте двете наказателни процедури, неспазвайки решенията на Съда на ЕС, ще използвам случая да ви отправя личен апел, г-н премиер. 

Вие бяхме младеж, който бе свързан със “Солидарност”*. Всъщност вие бяхте част от екипа, който водeше преговорите за присъединяване на Полша към ЕС. 

Затова апелирам лично към вас, обърнете курса и върнете Полша обратно в семейството на демократичните нации. Откъснете се от илюзията за т.нар. “нелиберални държавни” и върнете обратно Полша в центъра на европейската политика, наместо да я оставяте да се рее из периферията. 

Тази мечта за Междуморие** – 12-те страни от Централна и Източна Европа, от Прибалтика до Черно море да работят заедно – това е мираж, това е илюзия. 

Дори Германия, г-н премиер, е малка нация в днешно време. Дори и ако много германци все още не са го осъзнали. Само заедно – в свят на империи, Русия, Китай – можем да се справим. 

И това е голяма грешка, трябва да ви кажа, че можем да разделим съюза на регионални обединения. 

И завършвам: Вярвам, че разделението в Европа – какъвто е случаят сега, нека бъдем честни – е приветствано само от един човек. Един автократ. Това е Владимир Путин. 

И Полша знае по-добре от всяка друга страна какво се случва, когато Царя Руски или другарят от Съветския съюз разиграва Европа. 

Не се включавайте в това. Благодаря. 

* Солидарност – на полски Solidarność – една от първите организации, борещи се за демокрация в Източния блок, започнала като профсъюз, борещ се за повече права по време на комунистическия режим и оглавен от Лех Валенса, впоследствие първия демократичен президент на страната – бел. ред. 

** Междуморие – на лат. Intermarium, нереализиран проект за федерация след Първата световна война, който цели след разпада на Австро-Унгарската и Руската империя да обедини страните от Сърбия и Румъния до Финландия и Прибалтика.

Понастоящем идеята се използва от Полша и Унгария като възможна алтернатива на Европейския съюз, обединяваща страните от бившия Източен блок. В действителност е оправдание за авторитарни лидери да придадат на режимите си някаква визия отвъд ценностите на Европа – бел. ред. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.