SHARE

Екологично сдружение “За Земята” внесе стратегия за оползотворяване на отпадъците в София чрез разделно събиране

Алтернативната визия за управление на отпадъците в София беше внесена днес в Столична община. Тя беше лично връчена на зам.-председателя на Столичен общински съвет Иван Велков от Екологично сдружение “За Земята” и представители на гражданска инициатива “За чиста София без изгаряне на отпадъци” на “Демократична България”.

ИНСИНЕРАТОРЪТ – СОФИЙСКОТО БЕЛЕНЕДнес изтича срокът СО да си поиска финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ за изграждане и в София на един скъп… гьол. Покрай него вече са се завъдили едни тлъсти комари, жадни за обществен ресурс. При беленския гьол за 38 години изсмукаха 3 млрд. лева. Тук ще са по малко, но схемата е поразително същата:1. Очевидно неизгоден проект. Супер захаросаният финансов сценарий няма как да бъде изпълнен. Най-малкото, поради факта, че София няма да разполага с необходимите количества отпадък. А и да дадеш проект за 160 млн. евро в ръцете на „Топлофикация София“ ЕАД е история с предизвестен край. Шефовете на това дружество обикновено не влизат в ролята на добри стопани. Влизат в затвора.2. Категорично вреден за здравето. Факт е че въздухът в София е мръсен над нормите – осъдиха ни за това в Европейския съд. Твърденията, че с изгаряне на отпадъци в инсинератора въздухът ще стане по-чист, са леко дебилни. Както и твърдението „Е, щом във Виена може, защо да не може в София?“, по ред очевидни причини – географско холожение, роза на ветровете и т.н. Кой ли им вярва?3. Крещящо анти-европейски проект. В ЕС изгарянето на отпадъци вече не се поощрява. Точно обратното. Изгарянето е вече минало, Европа рециклира и компостира. Но… залагането на остарели технологични концепции и бизнес модели и отдалечаването ни от Европа с европейски пари е стар специалитет на управляващите партии.А алтернатива има! Днес За Земята, гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ и други организации, ще я в внесем в СОС. Не че нещо се надяваме да й се даде ход – едни милиони чакат да бъдат усвоени, но… знае ли човек?

Публикувахте от Emil Georgiev в Понеделник, 16 юли 2018 г.

 

„Проектът за изграждане на инсталация за горене на отпадъци насред София, за който Столична община иска да изхарчи над 300 млн. лева, е финансово неизгоден, вреден за здравето, антиевропейски и с висок корупционен потенциал. Решението за него беше взето набързо и на тъмно. Затова гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ на “Демократична България” събра хиляди подписи в подкрепа на предложение за провеждане на информационна кампания и референдум по темата. СОС отхвърли предложението. 

А алтернатива има! В пъти по-евтина и без риск за здравето на софиянци. Внесохме я в Столична община с разбирането, че никога не е късно да бъде спрян един неизгоден и вреден проект. Надяваме се това да се случи“, заяви Емил Георгиев, председател на инициативния комитет.

Документът предвижда по-добро управление чрез разделно събиране на всички потоци рециклируеми материали, което ще доведе до приходи за столицата. Днес изтича последният срок, в който общината трябва да подаде документи към оперативна програма “Околна среда” за получаване на финансиране на инсталацията за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ “София”. Създателите на алтернативната визия настояват въпросният грант да се вложи в подобряване на разделното събиране, а не в строеж на вреден и скъп инсинератор – бизнес модел и технологична концепция от миналото.

“Общината подценява гражданите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с удобно, лесно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се справят не по-зле от жителите на всеки друг европейски град. Разбира се, мотивирани от такса смет на база количество изхвърлени неразделени отпадъци”, казва Данита Заричинова, експерт за нулеви отпадъци от “За Земята”. Тя припомня, че широко тиражираният пример с инсинератора в центъра на Виена всъщност изобщо не е добър пример за управление на отпадъците. “Нека бъдем като Флоренция, където местното правителство спря проекта за инсталация за изгаряне с капацитет, подобен на софийския. Тосканската община заяви, че ще вложат парите в по-добро разделно събиране и рециклиране.”

Прилагането на алтернативната визия за управление на отпадъците в София може да започне веднага. Стойността на инвестициите в проекта е в пъти по-ниска от разходите за изграждане на инсинератора, а нетните оперативни разходи са значително по-изгодни за хората в град София — платците на такса “смет”. 

Документът предлага етапи с дългосрочно планиране, което в момента липсва.

Концепцията стъпва на 6 основни принципа:

  • По-добре разделени отпадъци при източника – по-лесна обработка по цялата верига на оползотворяване.
  • Замяна на анонимните контейнери по улиците с индивидуални разделни контейнери за всяка жилищна сграда, което ще гарантира по-отговорното поведение на гражданите.
  • Съобразяване със законодателството на ЕС за кръговата икономика, вкл. новите цели за разделно събиране на хранителните отпадъци и по-високо ниво на рециклиране.
  • Висока ефективност – с първите 20% от инвестицията могат да се постигнат 80% от търсените резултати.
  • Етапност – системата се усъвършенства постепенно и постоянно.
  • Гъвкавост – преустройство и дори пълен отказ от системата е възможен по всяко време, без отписване на загуби от неработещи ДМА.

С всеки тон материали, отделени за рециклиране и компостиране, се спестяват не само разходи за скъпата подготовка, изгаряне и дългосрочно съхранение на дънна пепел в депа, но и предотвратява изпускането на вредни вещества от комините и от силно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на отпадъци.

Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса смет и насърчава по-отговорно поведение към генерирането на битов отпадък.

ЕС “ЗА ЗЕМЯТА” е независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Повече информация за тях можете да намерите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.