SHARE

Как е възможно да заемаш няколко държавни позиции без квалификация? Нищо ново под слънцето ще кажете. Така е. А възможно ли е на това отгоре и да не стъпваш изобщо на работа?  Възможно е. Когато си дългогодишен ПР на Вежди Рашидов и по този начин помагаш на бившия министър да продължава да дирижира бившето си ведомство, изглежда всичко е възможно – споделят колегите ѝ. Това е културата на нашия преход.

Вежди Рашидов понастоящем е председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание, а личният му ПР – г-жа Радка Петрова, негов нещатен сътрудник към комисията. Миналата година от 19 май 2017 г. обаче тя също е назначена и за  “главен специалист” в Дирекция “Административно обслужване и човешки ресурси” в Министерството на културата на четиричасов работен ден, потвърдиха от Министерството на културата за “Терминал 3”.

Г-жа Петрова няма професионалната квалификация да заема тази позиция в министерството, но още по-смущаващо е, че според служителите на ведомството за тази една година тя никога не е ходила на работа. В същото време позицията й позволява достъп до цялата информация в културното министерство. И така министър Рашидов неприкрито се опитва да дирижира министерството в сянка.

Коя е Радка Петрова? Снаха на бившия първи секретар на ОК на БКП в Кърджали Георги Петров, г-жа Петрова започва кариерата си като кореспондент на в. “Дума” в Кърджали. Когато през 2005 г. “столетницата” се връща на власт, започва и нейната държавна кариера в Министерството на културата. Тя става ръководител на връзките с обществеността в началото на мандата на Стефан Данаилов като културен министър. Запазва поста си и при управлението на ГЕРБ, след като БСП изпада в опозиция. О, изненада…

“Познавам г-н Рашидов като голям творец, сега ще го опозная и като министър. Журналистите знаят, че моят телефон е винаги включен”, казва през 2009 г. Радка Петрова пред в. “24 часа”.

Като награда за лоялността си в началото на 2013 г. Радка Петрова е назначена за член на борда на директорите на “голямата хранилка” – НДК.

В края на декември 2014 един от активните критици на Рашидов – проф. Велислав Минеков, се оплаква в социалните мрежи, че след натиск от Радка Петрова Нова телевизия сваля в последния момент участието му в сутрешния блок.

На въпроса на “Терминал 3” как ще коментира факта, че е назначена на заплата в Министерство на културата, но колегите й твърдят, че не са я виждали да ходи на работа, Радка Петрова заяви, че: “Напълно законно съм назначена и ходя работа. Назначена съм на две места, както позволява Кодексът на труда, и ходя на работа на двете места.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.